”Sama se on ketä siellä on päättämässä”

”Äänestätkö vaaleissa?”
”En.”
”Miks et?”
”Ei se kuitenkaan mihinkään vaikuta” / ”Sama se on ketä siellä on päättämässä” / ”Emmä jaksa”

Ylläoleva keskustelu on tuttu aina vaaleista puhuttaessa, oli sitten kyseessä presidentin-, eduskunta-, kunta- tai edustajistovaalit. Kuitenkin äänestämisestä on tänä päivänä tehty suhteellisen helppoa, ja oman ehdokkaan löytymistä helpottamaan on vaalipaneeleita ja vaalikoneita perinteisten julisteiden lisäksi. JAMKOn edustajistovaaleissa koko prosessin voi hoitaa vaikka kotisohvalla istuen: vaalikone löytyy ja videoidut vaalipaneelit voit katsoa JAMKOn sivuilta. Äänestyslinkin saa jokainen äänioikeutettu omaan sähköpostiin ja vain parilla klikkauksella olet vaikuttanut siihen, mihin suuntaan opiskelijakuntaasi ja koko opiskelijakuntakenttää lähdetään viemään.

Hassuinta on mielestäni se, että ihmiset äänestävät eniten niissä vaaleissa jotka itseasiassa vaikuttavat heidän arkielämäänsä kaikista vähiten. Edellisissä presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli 72,8 % kun taas kuntavaaleissa vastaava prosentti oli 58,3 %. JAMKOn edustajistovaaleissa 2014 äänestysprosentti oli 29 %. Arjessa sillä tuskin on juurikaan väliä kuka on Suomen presidentti – sen sijaan sillä on aika suuri merkitys onko kaupungissa lainkaan pyöräteitä tai saatko opiskella puhtaissa tiloissa sisäilmaongelmaisten sijaan.

Tässä siis vastaväitteet (oman kokemukseni perusteella) kolmeen yleisimpään vastaukseen siitä miksi ei äänestä.

Väite 1. ”Ei se kuitenkaan mihinkään vaikuta”

Tähän on helppo vastata: kyllä vaan vaikuttaa. Jokainen ääni vaikuttaa siihen ketkä pääsevät vaaleissa läpi. Sillä taas on suurikin merkitys ketä edustajistoon pääsee, sillä edustajiston jäsenet päättävät mm. JAMKOn jäsenmaksusta ja kannanotoista valtakunnallisestikin sekä valvovat JAMKOn hallituksen tekemää työtä. Jos sinulle ei ole ihan sama onko JAMKOn jäsenmaksu 30 vai 60 euroa, tai se käytetäänkö JAMKOssa rahat opiskelijoille vai hallituksen ja henkilöstön personal traineriin, kannattaa äänestää.

Väite 2. ”Sama se on ketä siellä on päättämässä”

Tämä vastaus linkittyy aika lailla edelliseen. Jokaisella ehdokkaalla ja ryhmällä on omat näkökulmansa ja mielipiteensä, ja tärkeintä on löytää ehdokas joka on mahdollisimman lähellä omaasi. Miten esim. sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden ääni saadaan kuuluviin, jos edustajistossa ei istu yhtään alan opiskelijaa? Vaalikoneesta voit tutustua ehdokkaisiin ja heidän mielipiteisiinsä. Mm. YTHS:stä, lukukausimaksuista ja kontaktituntien määrästä ollaan eri mieltä. Äänestä ehdokasta, jonka kanssa olet samaa mieltä, ja saat äänesi kuuluviin.

Väite 3. ”Emmä jaksa”

Väsymykseen syitä voivat olla mm. liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas alkoholin käyttö tai työuupumus. (Terveyskirjasto) Muista siis nukkua, syödä monipuolisesti, liikkua ja juoda alkoholia kohtuudella. Pidä vapaapäiviä ja lepää, vaikka koulun ja töiden kanssa olisikin kiireistä. Jos väsymys on todella suurta ja vaikeuttaa arkea, kannattaa käydä opiskeluterveydenhuollossa.

Ja äänestä. Sillä on vaikutusta.

Karoliina

tutor- ja liikuntasihteeri
äänestänyt kaikissa vaaleissa missä on ollut äänioikeutettu

Selaa kaikkia blogeja

Blogit