Liitto-oravana opiskelijan paremman huomisen puolesta

Muistanet taannoisen Putouksen sketsihahmon järjestötoiminnassa ja liittokokouksissa viihtyvästä oravasta, Pasi Salmesta. Kuten kyseisellä ammattiyhdistys-jyrsijällä liittokokoukset kuuluvat minunkin toiminnanjohtajan ammattiini ja opiskelijoiden edunvalvontaan. Sääntömääräisissä kokouksissa opiskelijaliikkeen edustajat ympäri Suomea kokoontuvat päättämään yhteisistä asioista ja tavoitteista seuraavalle vuodelle.

Opiskelijakunta JAMKOn vaikutusvalta ulottuu näin myös Jyväskylän ulkopuolelle. Joka syksy JAMKOa edustamaan valittavat opiskelijat sekä toimessa olevat toimihenkilöt vievät näkemyksiä Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoiden liiton eli SAMOKin liittokokoukseen.

Olet varmasti huomannutkin opiskelijakortissasi SAMOKin logon. JAMKO on SAMOKin jäsen minkä kautta sinä ja n. 140 000 muuta ammattikorkeakouluopiskelijaa saat opiskelijaedunvalvontaa kansallisella tasolla, kuten tuon opiskelijakortin etuineen. Liiton hallitus ja henkilöstö vaikuttavat poliittisiin päättäjiin, antavat lausuntoja ja osallistuvat erilaisiin koulutuksen kehitysprojekteihin, jotta sinä opiskelijana voisit keskittyä olennaiseen, eli opiskeluun.

SAMOKin tämänvuotisessa liittokokouksessa Lahdessa 20.-21.11. JAMKO on jälleen vahvasti vaikuttamassa liiton linjoihin. SAMOKin vuosittaisessa liittokokouksessa päätetään toimintasuunnitelmasta, tavoitteista, talousarviosta sekä hallitustoimijat seuraavalle vuodelle. Jotta liitto olisi mahdollisimman toimintakykyinen hallitukseen valittavat henkilöt käyvät läpi seulan, joka saa arkiset työhaastattelut tuntumaan puuhastelulta. Ehdokkaat lähettävät hakemuksensa, kiertävät opiskelijajärjestöjä ympäri Suomea, osallistuvat useisiin paneeleihin suuren yleisön edessä sekä vastaavat kiperiin kysymyksiin maan ja taivaan välilä. Liiton hallituksessa on ollut vuosien mittaan myös JAMKO-taustaisia opiskelijoita. Tänä vuonna ehdokkaita ei ole mutta esimerkiksi JAMKOn hallituksen kautta mahdollisuudet päästä liiton hallitukseen ovat hyvät. 

SAMOKin jäsenyyden kautta edustamme myös Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:ssä, joka edistää korkeakouluopiskelijoiden etuja valtakunnallisesti liikunta-asioissa, kuten laadukkaiden korkeakoululiikuntapalveluiden saavuttamiseksi. OLL:n liittokokous kokoontui viime viikolla päättämään toimijansa, keskipitkän taloussuunnitelmansa sekä strategiansa. Puheenjohtajaksi ensi vuodelle valittiin Bennie Wardi, sekä varapuheenjohtajana Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Marjukka Mattila. Liikuntatoimijoiden joukosta Vuoden liekehtijäksi palkittiin JAMKOn tämän vuoden liikuntavastaava, energiapakkaus Juha Salmi.

Opiskelijan osa on maamme uuden hallituksen aikana tiukentunut ja yhtenäistä opiskelijaliikettä sekä tehokasta edunvalvontaa tarvitaan, että tulevaisuus olisi valoisampi. Mahdollisuus korkealaatuiseen koulutukseen tulee olla mahdollista myös tulevaisuudessa. JAMKOlaiset edustajat ajavatkin sekä SAMOKin, että OLL:n liittokokouksissa sellaisia linjoja, mitkä ovat jyväskyläläisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden etujen kannalta parhaita. 

Liittokokouksiin perehtyminen ja niissä vaikuttaminen vaatii paljon työtä mutta parhaimmillaan liittokokoukset ovat liitto-oravan parasta aikaa kaikkine järjestöhallinnon yksityiskohtineen.

Seuraava artikkeli

Uskalla sanoa mielipiteesi!

Selaa kaikkia blogeja

Blogit