Edustajistovaalit 2020

In English here

JAMKOn korkein päättävin elin, edustajisto vuodelle 2020 valitaan 26.10. – 4.11.2020 välisenä aikana. Tuolloin sinä JAMKOn jäsenenä, voit olla ehdokkaana, äänestää ja käyttää valtaasi siitä, kuka päättää esimerkiksi opiskelijakunnan jäsenmaksusta, opiskelijakunnan suurista linjoista ja toiminnasta.

Vuonna 2020 JAMKO on mukana Suomen Ammattikorkeakoulujen Opiskelijakuntien yhteisessä edustajistovaalipäivässä 4.11. johon osallistuu valtaosa opiskelijakunnista. Yhteisen vaalipäivän tarkoitus on yhtenäistää edustajistovaalitoimintaa opiskelijakuntien kesken pyrkimyksenä mm. saavuttaa suurempaa kansallista näkyvyyttä.

Vaalit toteutetaan suhteellisena listavaalina ja vaaliliittojen asettaminen, ehdolleasettuminen ja äänestämisprosessi on täysin sähköinen.

Vaalien aikataulu
 • 31.8.2020 Ehdokaslistoja voi perustaa 2 arkipäivää ennen vaalikuulutusta.
 • 2.9.2020 Vaalikuulutus ja ehdolleasettuminen alkaa
 • 21.9.2020 Ehdolleasettuminen päättyy klo 15.00
 • 26.10.2020 Äänestyslinkki lähetetään äänivaltaisille opiskelijoille.
 • 26.10. – 4.11.2020 klo 15 Äänestysaika
 • 4.11.2020 Vaalivalvojaiset ja tulosten julkistaminen

Edustajistovaaleista vastaa nykyisen edustajiston nimittämä keskusvaalilautakunta. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana toimii Taina Saarimaa, +358 400 571641, pj.keskusvaalilautakunta(a)jamko.fi

Keskusvaalilautakunta vuonna 2020

Puheenjohtaja Taina Saarimaa
Varapuheenjohtaja Janita Hietala

Jäsenet ja varajäsenet
Lassi Halkosaari, varalla Antti Paunonen
Johanna Kaasalainen, varalla Lotta Jänkävaara
Nea Tiihonen, varalla Elsa Hieta

Lisätietoja
keskusvaalilautakunta(a)jamko.fi.

Mikä ihmeen edari?

 • on opiskelijakunnan korkein päättävä elin.
 • koostuu täysin JAMKin opiskelijoista.
 • koostuu 21. jäsenestä ja heidän varajäsenistään.
 • toimintakausi on yksi kalenterivuosi.
 • virallinen kokouskieli on suomi, mutta toimintaan osallistuminen on mahdollista myös kansainvälisille opiskelijoille.

Mitä edari tekee?

Edustajisto
 • päättää kuinka paljon sinä maksat opiskelijakunnan jäsenyydestä ja opiskelijakortista.
 • hyväksyy toimintasuunnitelman ja talousarvion, joiden mukaan opiskelijakunta toimii.
 • päättää opiskelijakunnan isoista linjoista, julkisista mielipiteistä ja siitä mitä asioita opiskelijakunta edistää.
 • vaikuttaa koulutukseen, opiskelijoiden asioihin JAMKOssa, JAMKissa ja Jyväskylässä.
 • on opiskelijoiden äänenä erilaisissa JAMKin työryhmissä, kuten tutkintolautakunnassa, ravintolatoimikunnissa ja eettisessä toimikunnassa.
 • ajaa sinulle tärkeitä ja kaikkien opiskelijoiden asioita JAMKOn edustajistossa.

Edustajiston jäsen eli edaattori

 • on keskeisessä roolissa osana aktiivista opiskelijayhteisöä.
 • vaikuttaa koulutukseen, opiskelijoiden asioihin JAMKOssa, JAMKissa ja Jyväskylässä.
 • on opiskelijoiden äänenä erilaisissa JAMKin työryhmissä.
 • verkostoituu tärkeiden tulevaisuuden kontaktien kanssa.
 • saa arvokasta kokemusta järjestötoiminnasta ja demokraattisesta päätöksen teosta.
 • saa asiantuntevaa koulutusta omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan JAMKO akatemiassa.

Lisää edustajiston toiminnasta

Sinäkö edustajistoon?

Edustajistossa toimiminen
 • ei viivästytä opintojasi tai vie paljon aikaasi. Edustajisto kokoontuu pari kertaa kaudessa, mutta voit tehdä aloitteita ja osallistua toimintaan esim. työryhmiin oman kiinnostuksen mukaan.
 • ei ole vaikeaa, sillä asiat valmistellaan ja esitellään edustajiston iltakoulussa ennen varsinaista kokousta. Sinä olet opiskelijana asiantuntija, ja mielipiteelläsi on vaikutusta.
Ehdolle asettuminen 2.9. – 21.9.2020

Ehdolleasettuminen alkaa vaalikuulutuksesta JAMKOn Kick-Offissa 2.9.2020 ja kestää 21.9. klo 15.00 saakka.

Vaalikelpoisia ehdolle asettumista varten ovat JAMKOn jäseneksi lukuvuodelle 2020 – 2021 liittyneet JAMKin opiskelijat. Ehdolle voi asettua täyttämällä ja lähettämällä sähköisen ehdolleasettumislomakkeen.

Tarvittavat lomakkeet ehdolle asettumiseen ja liiton tai renkaan muodostamiseen saa vaalisivuston lopusta ehdolleasettumisaikana.

Ehdokkaat voivat asettua ehdolle sitoutumattomana tai muodostaa vaaliliiton ja/tai vaalirenkaan yhdessä muiden ehdokkaiden tai liittojen kanssa.

 

Vaaliliitto, vaalirengas ja vaaliyhteyshenkilön rooli

Vaaliliittoja voi virallisesti perustaa 2 vuorokautta ennen ehdolleasettumisen alkamista, mutta listan kerääminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. Lista kannattaa ilmoittaa heti ehdolleasettumisen alkaessa, sillä silloin listan tiedot saadaan heti julkiseksi.

Vaaliliiton perustaja on liiton vaaliyhteyshenkilö, mutta hänen ei tarvitse olla itse ehdolla vaaleissa tai olla JAMKOn jäsen. Vaaliyhteyshenkilö toimittaa liiton perustamisasiakirjan, toimii viestinviejänä keskusvaalilautakunnan sekä ehdokkaiden välillä, välittää tietoa ehdokkaille ja toimii tukena vaalien ajan. Keskusvaalilautakunta tukee vaaliyhteyshenkilöitä tehtävässään.

Vaaliliitto on vähintään yhden ehdokkaan muodostama ryhmä, jonka saadut äänet lasketaan ehdokkaiden hyväksi. Vaaliliittoon voi kuulua korkeintaan niin monta ehdokasta kuin vaalissa on valittavia (42). Vaaliliiton jäsenet opiskelevat usein samalla koulutusalalla tai omaavat samansuuntaisia mielipiteitä ja/tai ajatuksia.

Vaaliliiton perustamista varten tulee tehdä perustamisasiakirja, jonka yhteyshenkilö palauttaa keskusvaalilautakunnalle.

Vaalirengas on

 • 1. kahden tai useamman vaaliliiton;
 • 2. yhden tai useamman vaaliliiton ja yhden tai useamman vaaliliittoon kuulumattoman ehdokkaan muodostama ryhmä.

Vaalirenkaassa saadut äänet lasketaan ehdokkaiden hyväksi. Vaalirenkaaseen kuuluvien ehdokkaiden lukumäärä saa olla korkeintaan vaaleissa valittavien määrä (42). Myös vaalirenkaan perustamisesta on tehtävä perustamisasiakirja.

Kaikki tarvittavat lomakkeet löytyvät sivun lopusta ennen ehdolleasettumisajan alkamista. 

Lisätietoja vaaliliiton tai vaalirenkaan perustamisesta keskusvaalilautakunnalta (keskuvaalilautakunta(a)jamko.fi) tai vaaliohjesäännöstä.

Äänestys

Äänestysaika 26.10. – 4.11. klo 15.00.

Äänioikeutettuja ovat JAMKOn jäsenet, jotka ovat suorittaneet JAMKOn jäsenmaksun lukuvuodelle 2020 – 2021 19.10. mennessä.

Äänestys tapahtuu sähköisen äänestyslinkin kautta, joka lähetetään äänioikeutetulle siihen sähköpostiin, jonka hän on antanut opiskelijakunnalle jäseneksi liittymisen yhteydessä. Vaalitulokset julkaistaan vaalivalvojaisissa 4.11. klo 20.00 jälkeen.

Ketä äänestää?

VAALIPANEELI

Vaalipaneeleissa ehdokkaita haastatellaan ajankohtaisista asioista ja jokainen pääsee kertomaan mielipiteensä päivänpolttaviin kysymyksiin JAMKOn toiminnasta ja opiskelijoiden asioista.

Vaalipaneelit järjestetään alustavasti viikolla 44 Pääkampuksella D-loungessa ja tilaisuus streamataan. Paneelit järjestetään peräkkäin, jolloin useampi ehdokas voi osallistua. Voit seurata paneelia livenä JAMKOn Facebook-sivun kautta. 

VAALIKONE

Vaalikoneella vertaat ehdokkaiden mielipiteitä JAMKOn ja JAMKin toiminnasta ja opiskelijoita koskettavista aiheista ja valitset omia asioitasi parhaiten ajavan ehdokkaan jota äänestää. Vaalikone antaa tulokset niistä ehdokkaista, jotka ovat vastanneet vaalikoneen kysymyksiin.

JAMKON VAALIKONE

Vaalimateriaalit 2020

SÄHKÖISET LOMAKKEET PÄIVITETÄÄN ENNEN EHDOLLEASETTUMISEN ALKAMISTA

 

Ehdolleasettumisasiakirja

Vaaliliitonperustamisasiakirja

Vaalirenkaanperustamisasiakirja

 

MUUT VAALIDOKUMENTIT

Vaaliohjesääntö

Vaalikuulutus

 

Rekisteriseloste