JAMKOn edunvalvonta: sun opiskelijaelämäsi puolesta!

Sanakirjamääritelmän mukaan edunvalvonta tarkoittaa hoitoa, holhousta, huolenpitoa ja valvontaa. Se rimmaa myös sanojen laadunvalvonta, kirjonta ja sonta kanssa. Sananmukaisesti edunvalvonta tarkoittaa etujen valvontaa. Opiskelijan edunvalvojana JAMKO valvoo siis opiskelijoiden etua. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Laadunvalvonta. JAMKO kerää palautetta opetuksen ja koulutuksen laadusta keväisin järjestettävillä Jupinaviikoilla, joissa opiskelijat vastaavat kysymyksiin muun muassa opetuksen ja koulutuksen laadusta, viestinnästä ja JAMKOn järjestämästä tutoroinnista. Tämän lisäksi kursseilla koetuista epäoikeudenmukaisuuksista voi ottaa yhteyttä JAMKOn koulutuspoliittiseen vastaavaan, tuttavallisemmin kopoon, joka ohjeistaa kuinka kannattaa toimia tai ottaa yhteyttä opettajaan.

Kirjonta. JAMKOn tutorsektori kouluttaa vuosittain noin 170 tutoria (tänä keväänä 154), jotka auttavat uutta opiskelijaa pääsemään osaksi Jamkin korkeakouluyhteisöä. JAMKO pyrkii myös useilla eri toimilla saamaan opiskelijat kohtaamaan toisiaan ja kokemaan yhteisöllisyyttä. Yksi näistä toimista on opiskelijoiden saaminen takaisin kampukselle yhdessä Jamkin kanssa. Erilaisilla toimilla opiskelijat pyritään kirjomaan osaksi yhteisöä, jossa jokainen opiskelija saa olla oma moninainen itsensä.

Yhteisöämme tuetaan erilaisilla toimilla. Tutoreiden (toisesta neljännen vuoden opiskelijoiden) tueksi koulutetaan mentoreita, jotka tunnistaa sinisistä t-paidoista. Mentorit pitävät tutoreille ohjaustapaamisia, joissa käsitellään tutoreiden kokemuksia ja ajatuksia tutoroinnista. Tämän lisäksi JAMKO:la toimii koulutettu häirintäyhdyshenkilö, johon saa olla yhteydessä pienellä kynnyksellä häirintää tai epäasiallista kohtelua koettuaan. Häirintäyhdyshenkilö toimii luottamuksellisesti sinun ehtojen mukaisesti, tukien ja ohjaten tarvittaessa eteenpäin.

Sonta. Joskus opiskelijan elämä on sitä itseään. On haasteita toimeentulon ja terveyspalvelujen kanssa, joskus myös jaksamisen kanssa. Näihin teemoihin liittyviin kysymyksiin vastaa hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava, eli Sopo. Sopo seuraa edellä mainittuja teemoja ja pyrkii vaikuttamaan niihin. Kansainvälisen edunvalvonnan vastaava seuraa kansainvälisten opiskelijoiden tilannetta Jamkissa ja pyrkii varmistamaan, että viestintä saavuttaa heidät ja kansainvälisten opiskelijoiden ääni kuuluu päätöksenteossa.

JAMKOn hallituslaisia, edustajiston jäseniä ja Jamkin opiskelijoita on mukana erilaisissa työryhmissä, joissa opiskelijat kertovat näkökulmiaan päätettäviin asioihin. JAMKOn hallituksen edunvalvontatiimiin kuuluvia jäseniä on mukana muun muassa terveystyöryhmässä, korkeakoululiikunnan työryhmässä ja eettisessä toimikunnassa, jossa edustetaan opiskelijoiden ääntä. Hallituslaisten lisäksi edunvalvontatyötä tekevät JAMKOn rautaiset asiantuntijat.

Näiden lisäksi JAMKO on tehnyt myös eduskuntavaalien alla vaalivaikuttamista, joka on myös opiskelijoiden edunvalvontaa. Vaalivaikuttamisella pyritään saamaan huomio opiskelijoiden taloudelliseen, terveydelliseen ja sosiaaliseen tilanteeseen ja siihen, että päättäjät tekisivät opiskelijan hyvinvointia ja jaksamista tukevia päätöksiä.

JAMKO pyrkii myös tapaamaan Keski-Suomen vaalipiiristä valitut kansanedustajat, jotta opiskelijoiden ääni kuultaisiin kansanedustajien kautta ja äänellä olisi merkitys tehtäviin päätöksiin.

JAMKO tekee siis paljon asioita, että sinulla, opiskelijalla olisi mahdollisimman mukava opiskeluaika. Jos kuitenkin jotain huolta tai kysymyksiä herää, voit aina olla meihin yhteydessä!

Jamko 2023

Olemme täällä sinua varten!

Edellinen artikkeli

Turvallisuus kiinnostaa

Ei seuraavaa

Selaa kaikkia blogeja

Blogit