JAMKO: Yhdessä paremman mielenterveyden puolesta!

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään 13.4. Kuluneet pandemiavuodet ja kiihtynyt Ukrainan kriisi vaikuttavat negatiivisesti etenkin nuoriin aikuisiin ja opiskelijoihin, joilla ei vieraalla paikkakunnalla aina välttämättä ole vahvinta tukiverkkoa. Koronakriisin myötä yhteisöllisyyden puute ja paluu etäopinnoista läsnäolevaksi voivat kuormittaa ja aiheuttaa mielenmyllerryksiä ja vaikuttaa negatiivisesti opiskelukykyyn. Syksyllä 2020 aloittaneet opiskelijat ovat saattaneet tavata tänä keväänä ensimmäisiä kertojaan luokkatovereitaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime syksynä hälyttävän tutkimuksen, joka kantoi surullista viestiä: korkeakouluopiskelijoista joka kolmas kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. 13% korkeakouluopiskelijoista on viimeisen vuoden aikana diagnosoitu masennus. Tämä on täysin kestämätön tilanne.

Suurin ongelma tilanteessa halki koko sektorin on rahoituksen ja henkilöstön vähyys. Korkeakouluopiskelijat ovat lähtökohtaisesti YTHS:n palveluiden piirissä, mutta paikallisesti nämä palvelut ovat pahoin ruuhkautuneet ja johtaneet usean kuukauden jonotukseen. Tällöin opiskelija joutuu etsimään usein apua muualta, mutta Jyväskylässä voi varata ajan terveyskeskuspsykologille tiistaisin kello 9-11 ja torstaisin kello 13-15. Periaatteessa nopeaa apua tarjoava psykiatrian akuuttityöryhmä on haudattu internetin syövereihin, josta apua tarvitseva nuori ei sitä tule löytämään.

Opiskelijoiden mielenterveyden päivän teemana on tänä vuonna myötätunto ja sen kautta ongelmaa tulisikin lähteä ratkaisemaan. On tärkeää, että jokainen terveydenhuollon ammattilainen on saanut riittävät työkalut mielenterveysongelmien kohtaamiseen ja niiden käsittelyyn asiakkaan kanssa. Mielenterveysongelmainen nuori ei kaipaa jonotusta, vaan keskustelua vaikkapa sitten puhelimen välityksellä hoitajan kanssa, joka ei hoputa nuorta kertomaan asiaansa vaan kohtaa tämän rauhassa. Eräs hyvin toimiva ratkaisu on ollut YTHS:n keskusteluryhmät, mutta nämä eivät ole toistaiseksi tavoittaneet niin paljon opiskelijoita, kuin olisi tarvis. Siksi näitä mahdollisuuksia tulisikin markkinoida laajemmin opiskelijoille.

Helpoin ratkaisu ongelmaan on yksiselitteisesti rahoituksen ja resurssien lisääminen YTHS:n piiriin, mutta se ei aina ole mahdollista. Siksi olisikin tärkeää, että koordinaatio YTHS:n, julkisen ja yksityisen sektorin välillä tehtäisiin mahdollisimman joustavaksi. Mielenterveysongelmiin on tarjolla lukuisia auttajia, kuten Kriisikeskus Mobile ja Nyyti ry. Kun saisimme nämä kaikki olemassa olevat toimijat saman pöydän ääreen ratkomaan yhdessä opiskelijoiden mielenterveyskriisiä, me saisimme huomattavasti enemmän tuloksia, kuin hitaassa ja kankeassa nykyjärjestelmässä.

Opiskelijoissa on tulevaisuus. Jos heidän kohtaamiin ongelmiin ei puututa, ei tällä maalla ole tulevaisuutta.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn puolesta

Peetu Luiro, edustajiston puheenjohtaja
Nilla Selänniemi, hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava

Lisätietoa opiskelijoiden mielenterveyspäivästä Nyyti Ry:n sivulla. 

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista