Istuminen tappaa! Seisomatyöpisteitä opiskelijoille Rajakadun kampukselle

Olet varmaan kuullut, että istuminen tappaa, lihakset heikentyvät, luusto haurastuu, kivut lisääntyvät, alaselkä kuormittuu jalat turpoavat jne. Kuulostaako tutulta? Tarttis varmaan tehdä jotain! Itselle työasentojen pohtiminen on tullut ajankohtaiseksi pitkän näyttöpäätetyöuran kautta. Haaste on kerätyn palautteen mukaan tuttu myös teille opiskelijoille.

JAMKOn jupinaviikkopalautteissa on noussut esille tarve opiskelijoiden opiskeluergonomian kehittämiseen esim. seisomatyöpistein. JAMKO onkin vienyt viestiä eteenpäin JAMKille monissa eri tilanteissa ja hallinnoin tasoilla.

JAMKin tilapalveluista palautteeseen on nyt vastattu ja Rajakadun toimipisteellä on 20 EFG-siipien luokissa yhteensä 40 seisomatyöpistettä luokissa opiskelijoiden käytössä ja tutustuttavissa. Mikäli työpisteet ovat menestys, niitä on mahdollista saada lisää muillekin kampuksille. Oman luennon osuessa sopivasti tällaiseen luokkaan kannattaa työpistettä ehdottomasti kokeilla.

Seisomaan noustessa vireystila paranee, syke kiihtyy hieman ja verenkierto sekä aineenvaihunta vilkastuvat, lihakset aktivoituvat ja energiaa palaa. Niveletkin hyötyvät asennon vaihdosta. (Yle Laura Savolainen)

Opiskeluergonomia on tärkeä teema, koska sen huomioiminen opiskeluaikana sekä opitut työasennot vaikuttavat myöhemmin myös kipuja ja kremppoja ennaltaehkäisevästi työkykyyn, jota kannattaa vaalia.

Istumisesta koituu yhteiskunnalle tutkimusten mukaan miljardikulut. Luokkatiloja täytyykin kehittää tukemaan opiskelijoiden työergonomiaa ennaltaehkäisevästi. Opiskeluaikana opittu työasentojen vaihtelu auttaa ylläpitämään itselle sopivat työasennot myös töissä ja välttämään tuki- ja liikuntaelinten heikentymistä. Työasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota myös kotona – sohva ei välttämättä ole aina paras koulutehtävien tekoon.

JAMKO kiittää JAMKia opiskelijoiden toiveisiin vastaamisesta. Tämä on alku ja nyt kannattaa tutustua miten työasentoa voi vaihtaa esim. luennon aikana sekä käyttämään helppoja työpisteitä.

Antakaa ehdottomasti palautetta JAMKOlle ja JAMKille miltä uudet työpisteet tuntuvat.

Lisätietoja istumisen vähentämisestä ja seisomatyöpisteen käyttöstä

Ylen juttu istumisen haitallisuudesta

Sosiaali- ja terveysministeriön fysioterapeutin vinkkivideo sähkötyöpöydän käyttöön ja hyviin työasentoihin

Muutama kuva Rajakadun kampuksen luokkien säätöpöydistä. Esimerkkiä näyttää edustajiston 2017 puheenjohtaja Roni Sorsa.

cof

Säätöpöytä käytässä. Ryhdikäs asento, jalat rennosti eteenpäin suunnattuna vähentävät särkyjen syntymistä. Vältä painon siirtoa lonkalta toiselle, koska tällöin selkä menee notkolle ja lonkkaan tulee turhaan painetta.

cof

Säädä pöytä itsellesi sopivaksi niin, että kädet tulevat 90° asteen kulmaan, niin, että kädet lepäävät pöydällä rennosti ja asento tuntuu mukavalta. Jos joudut nostamaan olkapäitä pöytä on liian korkealla. Vältä makaamista pöydän päällä. Sama käsien 90° asteen kulma koskee myös istumista.

cof

Pöydän korkeuden säätö on helppoa. Painamalla säätökahvaa pöytä nousee ylöspäin. Korkeutta voi säätää alaspäin pitämällä samaa kahvaa pohjassa ja painamalla pöytää.

cof

Pöydässä on jalat, jotka voi lukittaa, ettei pöytä liiku.

Seuraava artikkeli

Välittämistä pienin teoin

Selaa kaikkia blogeja

Blogit