Vertaistuki ei enää riitä – Opiskelijat eivät pärjää ilman mielenterveyspalveluja

Kirjoitus on julkaistu alunperin kolumnina Keskisuomalaisessa 10.5.2021.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän valtakunnallisen kampanjan teemana oli osallisuus ja oikeus apuun. Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKO kampanjoi päivää nostamalla esiin mielenterveyttä edistäviä aiheita.

Hyvinvointia ylläpidetään pienillä arkisilla asioilla. Ravinnon ja liikunnan lisäksi myös ihmissuhteet ja yksinolo tukevat mielen hyvinvointia.

Jaksamisesta puhutaan paljon yhteiskunnassa ja organisaatiot jakavat työkaluja sen hallitsemiseen. Siitä huolimatta kiire ja työn määrä saavat ihmiset tinkimään omasta hyvinvoinnistaan. Ensimmäisenä luovutaan tauoista ja omasta ajasta.

JAMKOn hallituksen 2021 sosiaalipoliittinen vastaava Tekla Hahl.

Kukaan ei ole immuuni mielenterveyden haasteille, joita voimme kohdata taustoista ja valinnoista riippumatta. Mielen hyvinvointi on meidän sekä ympärillämme olevien ihmisten vastuulla. Kun yhteisössä yksi horjuu, se vaikuttaa kaikkiin.

Usein huolestumme siitä, miten toisen tukeminen saattaisi kuormittaa meitä. Lentokoneessa happinaamari puetaan ensin omille kasvoille, mutta kohdatessamme apua tarvitsevan, emme ensin analysoi omaa jaksamista. Me vain autamme.

Kuuntelemalla kevennämme apua tarvitsevan taakkaa. Parhaimmillaan voimme luoda erinomaisia vertaissuhteita, jolloin voimme luottaa, ettemme itse romahda. Toisiamme tukemalla teemme myös itsellemme palveluksen.

Nyt olemme tilanteessa, jossa vertaistuki ei enää yksin riitä. Työ- ja opiskeluyhteisöissä kilpaillaan kuka on kiireisin ja stressaantunein. Vertailu saa aikaan omien kokemuksien väheksymisen ja apua pyydetään vielä korkeammalla kynnyksellä.

Yhteisöllisyyden tilalle on tullut yksinäisyys. Jokainen yrittää pärjätä kuormittamatta enempää toisia. Lopulta uuvumme ja edessä voi olla täysi pysähtyminen. Niin yksilön kuin yhteiskuntamme näkökulmasta tämä ilmiö on ennen kaikkea haitallinen. Emme selviydy pitkään ilman elämän tasapainoa.

Tarvitsemme vankat resurssit hyvinvointimme turvaamiseksi. Tukipalveluiden äärimmäinen tarve on jo tunnistettu monilla tahoilla. Suositusten mukaiset hyvinvointipalvelut on toteutettava ja tuplattava.

Ruuhkautuneet palvelut lisäävät työntekijöiden ahdinkoa ja jättävät avun tarvitsijat yksin liian pitkäksi aikaa. Monet ovat odottaneet yksinäisyydessä viikkoja, heitä on palloteltu palvelusta toiseen, ja he vain toivovat jonkun ottavan heistä kopin. Ammattilainen voi vihdoin tehdä selkoa siitä, mikä omassa päässä tai ystävien avulla ei enää onnistu.

Olemme avun tarpeessa ja sen arvoisia.

Opiskelijoiden on vedottava, että ilman mielenterveyspalveluita me emme pärjää. Voimme vaikuttaa avoimuudella, antamalla palautetta ja äänestämällä.

Tekla Hahl
JAMKOn hallituksen 2021 sosiaalipoliittinen vastaava

Edellinen artikkeli

Meillä nuorilla on väliä

Seuraava artikkeli

Mitä aluevaltuustot tekevät?

Selaa kaikkia blogeja

Blogit