Meillä nuorilla on väliä

Kirjoitus on julkaistu alunperin kolumnina Keskisuomalaisessa 14.4.2021.

“Mitä järkeä muka minun opiskelijana on äänestää, kun pukumiehet tekevät ne päätökset kuitenkin? Yhdellä äänellä ei ole mitään merkitystä kaikkien niiden muiden äänien rinnalla.” Melkein joka kolmas jyväskyläläinen on opiskelija, eli jos jokainen heistä ajattelisi näin, jäisi lähes 45 000 ääntä antamatta. 45 000 ääntä, joista jokainen on äärimmäisen tärkeä.

JAMKOn hallituksen 2021 varapuheenjohtaja Janita Hietala.

Kuntavaalien lähestyessä, näkyy yhä kasvavissa määrin ehdokkaiden kampanjoita. Monet opiskelijat pohtivatkin, että kuka ehdokkaista olisi eniten lähellä omia näkemyksiä ja arvoja. Jollekin vaalikoneet ja niiden tuoma tieto on sydämen asia, mutta myös todella moni pohtii, että mistä sen oman ehdokkaan etsimisen voisi edes aloittaa.

Erilaiset gallupit, vaalikoneet ja -paneelit saavat kovanahkaisemmankin äänestäjän hämmentymään. Ei ole siis ihme, että tämä saattaa tuntua siltä, kuin eteen heitettäisiin latinan kirja ja käskettäisiin lukea. Latinaa ei kuitenkaan äänestämistä varten tarvitse opetella, vaan pelkkä mielenkiinto riittää.

Olen elämäni aikana äänestänyt vain kerran valtakunnallisissa vaaleissa, joten en voi senkään suhteen kutsua itseäni politiikan suurtietäjäksi. Uteliaaksi ja tiedonjanoiseksi kuitenkin voin ja se on mielestäni jo ensimmäinen ja tärkeä askel kohti äänestämistä. Vaalikoneet antavat suuntaa oman ehdokkaan löytymiselle, mutta myös intuitio pelaa isoa roolia luoviessa läpi satojen ehdokkaiden.

Uskallan väittää, ettei kukaan ehdokkaista vastaa aivan täydellisesti juuri sitä, mitä itse vaaliehdokkaalta haluaisi. Ehdokkaan löytymiseen pätee kuitenkin samat säännöt kuin rakkauteen, sillä sataprosenttisen täydellistä voi hyvin harvoin löytää. Tärkeintä on löytää joku, jonka arvot vastaavat omia ja jonka eriävät mielipiteet eivät ole kynnyskysymys. Vaikka valinta ei jostain syystä menisikään ihan nappiin, on vaaleissa eräs aurinkoinen puoli. Ehdokkaan kanssa matkaa ei tarvitse jatkaa siihen asti, kunnes kuolema meidät erottaa.

Mitä hyötyä meidän äänestämme sitten on? Tällä hetkellä Jyväskylän kaupunginvaltuutetuista alle 30-vuotiaita on vain noin 10 prosenttia. Jotta opiskelijoiden ja nuorten ääni saadaan kuuluviin, on jokaisen käytettävä omaansa. Yksi ääni saattaa tuntua pieneltä asialta, mutta yhdessä niillä voi olla hyvinkin suuri vaikutus kaupunkiimme ja sen asukkaisiin. Äänestämällä et pelkästään tue ehdokasta, vaan myös omia ja kanssaopiskelijoiden askelia kohti haluamiamme urapolkuja ja oppeja.

Opiskelijoiden äänestämättömyydelle voi olla lukuisia syitä, mutta en usko, että kukaan jättää äänestämättä vain siksi, ettei välittäisi omasta tulevaisuudestaan. Monet ehdokkaat saattavat tuntua kaukaisilta tai heidän tavoitteensa eivät soinnu omiimme. Sopivan ehdokkaan löytämiseksi onkin varmasti monta eri polkua. Yksi saattaa viettää tuntikausia vaalikoneita täytellen, kun taas toinen äänestää sitä, joka vain tuntuu oikealta. Olipa tapa mikä hyvänsä, on lopputulos silti sama – olemme antaneet tärkeän panoksemme omaan tulevaisuuteemme.

Janita Hietala
JAMKOn hallituksen 2021 varapuheenjohtaja

Selaa kaikkia blogeja

Blogit