Ohjeistusta JAMKOn vuosijuhlien etikettiin

(Briefly in English in the end)

Mikä ihmeen vuosijuhla?

Opiskelijakuntien vuosijuhlia, eli vujuja, vietetään nimensä mukaisesti vuosittain, ja niissä juhlistetaan opiskelijakunnan kulunutta vuotta (tai synttäreitä). JAMKOn tämän vuoden vujut pidetään päijänteen ihanissa maisemissa, Vehryt Noukan juhlatiloissa Noukanniemessä la 15.10. Juhlapaikkaan voit tutustua täällä.

Vuosijuhlat on mainio tilaisuus osallistua “vähän hienompaan” juhlaan, olematta kuitenkaan tuskastuttavan virallista pönötystä, tai Linnan juhlia. Vuosijuhlien illalliskortti sisältää kolmen ruokalajin illallisen, ruokajuomat (alkoholillinen tai holiton), bussikuljetuksen, illan ohjelman puheineen ja oheistoimintoineen, livemusiikkia sekä jatkot yökerhossa. Eli hinta koostuu siis monesta pienestä osasesta, opiskelijakunta ei tee tuloilla voittoa. Vuosijuhlien seuraavana päivänä on myös perinteisesti silliaamiainen, eli Sillis, jossa pukukoodi on rennosti haalarit. Silliksillä ei tarjoilla pelkkää silliä, vaan sopivaa brunssiruokaa ja juomaa. JAMKOn tämän vuoden Sillikset järjestetään Opinkiven saunatiloilla, jossa on oiva tilaisuus tutustua muihin opiskelijoihin ja halutessaan kokea saunan lämmön ja porealtaan lempeyden.

Vuosijuhlat kokonaisuutena kannattaa kokea ainakin kerran opintojen aikana, mielellään toki joka vuosi. Vujuilla tutustut helposti muihin opiskelijoihin, sekä Jamkista että muualta Suomesta, sillä vujujen kutsuvieraina on aina muiden opiskelijakuntien edustajia. Kutsuvieraat pitävät tyypillisesti lyhyen puheen, ja tuovat pienen lahjan järjestävälle opiskelijakunnalle. Puheiden aikana puhujaa tulee kunnioittaa asianmukaisella käytöksellä, eli ei esimerkiksi jutella pöytäseurueen kanssa, vaan annetaan huomio puhujalle. Vujuilla myös perinteisesti lauletaan sitseistä tunnettuja lauluja (sivistyneesti), joten vujut on kokonaisvaltainen kurkistus opiskelijoiden juhlakulttuuriin. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, vujut tarjoaa ansaitun tauon opiskeluarjesta, sekä tilaisuuden laittaa vähän parempaa päälle ja nauttia juhlatunnelmasta.

 

Pukukoodi

Stressaako etikettipukeutuminen? Älä suotta panikoi! Pukukoodien tarkoitus on selventää vieraille, minkätasoista pukeutumista odotetaan, jotta et turhaan yli- tai alipukeudu. Tumma puku on yleisin pukukoodi, joka miehillä tarkoittaa mustaa tai tummansinistä puvuntakkia, housuja ja vaaleampaa kauluspaitaa. Kaulassa voi olla solmio, rusetti tai vaikkapa plastron (huivi), vaikka se kuuluu tyypillisesti käytettäväksi saketin kanssa. Opiskelijakuntien vuosijuhlissa pukeutumiseen kuuluu myös akateemiset kunniamerkit, jos sellaisia on saanut. Niihin kuuluu myös kuntanauha, jota käytetään rintamuksessa rusetiksi taiteltuna, tai rinnan yli menevänä nauhana. Tyypillisesti rusettia pidetään mekon kanssa ja nauhana puvun kanssa, mutta soveltaminen on sallittua omien mieltymysten mukaan.

Naisilla pukukoodi saattaa aiheuttaa nykypäivänä harmaita hiuksia. Pääasia, sukupuolesta riippumatta, on siisti ja huoliteltu ulkoasu sekä pitkät lahkeet/helma. Tummat suorat housut ja juhlava yläosa käy kaikille, mielellään puvuntakin tai shaalin kanssa. Pitkä hame ja tyköistuva neule ajaa myös saman asian. Paljaat olkapäät on suotava olla peitettynä jälkiruokaan asti. Frakki on myös täysin sallittu asukokonaisuus!

Vuosijuhlille osallistuttaessa ei ole tarpeellista varta vasten ostaa uusia vaatteita, mikäli niitä ei muutoin tarvitse omassa arjessa. Oman vaatekaapin shoppailu ja luovuus on täysin sallittua. Etikettiä voi noudattaa oman tyylin ja kykynsä mukaan, kokonaisuus ratkaisee. Kunhan hupparit, verkkarit ja crocsit jätetään kotiin. Mikäli oma vaatekaappi ei sitten millään taivu juhlapukeutumiseen, ja haluat välttää sen täyttämistä uusilla vaatteilla, voit kokeilla puvun vuokraamista! Jyväskylässä vuokra-asuja tarjoavat Jyväskylän Juhla-asu sekä miesten vaateliike Aarons.

Lauluetiketti

Vuosijuhlien ohjelmaan kuuluu perinteisesti myös sitseiltä tuttuja yhteislauluja. Juhlan alussa seremoniamestari käy läpi juhlien lauluetiketin. Yhteislauluihin voi kuka tahansa tehdä aloitteen, kunhan ne lauletaan pöydästä löytyvästä lauluvihkosesta. Lauluja laulettaessa tulee muistaa, että kyseessä on hieno akateeminen iltajuhla. Huomaa, että yhteislauluihin liittyy muutamia etikettisääntöjä jotka löydät alta.

Yhteislaulujen PRO TIPS

Huomaathan lauluja toivoessasi, että ihmiset lopettavat ruokailun eri tahtiin. Älä siis toivo lauluja kesken ruokailun. Laulutoiveita voi usein esittää lasia kilistelemällä. Huomaathan, että kaikki laulut eivät sovellu arvokkaisin juhliin!

Laulujen aikana huudetaan usein erilaisia huudahduksia, joilla tuodaan lisäiloa laulamiseen.

  • ”Mellansup” Yksi kulaus omasta juomasta, ei skoolausta.
  • ”Tempo” Nopeuttaa laulun tahtia hyvän maun rajoissa.
  • ”Omstart” Kehottaa laulajia aloittamaan säkeistön tai laulun alusta.

Fuksilaulu lauletaan aina juhlan loppupuolella, sitä ei siis kannata toivoa ennen tätä.

Tuoleilla ja pöydillä seisominen on sitseistä poiketen kiellettyä (esim. Fuksilaulun aikana noustaan vain seisomaan, ei penkille.)

Laulun lopuksi skoolataan seuraavasti:

  • Akateemisissa iltajuhlissa laseja ei kilistetä
  • Ensin skoolataan etuvasemmalla olevalle henkilölle, sitten etuoikealle ja tämän jälkeen vielä vastapäiselle henkilölle
  • Tärkeintä on katsoa silmiin henkilöä, jota kohden maljansa nostaa
Lopuksi

Etiketistä ei kannata ottaa stressiä ja turhia paineita. Pöytäseurueelta, seremoniamestarilta tai JAMKOn hallitukselta voi aina kysyä, jos joku asia ihmetyttää. Vujujen tärkein tehtävä on nauttia olosta ja viettää mukava ilta muiden opiskelijoiden kanssa!

 

Briefly in English

What to expect at the Annual Ball of JAMKO

JAMKO’s annual celebration takes place in the lovely venue of Vehryt Nouka on Sat Oct 15th. The point of the annual celebration is to celebrate the student union once a year, sometimes combined to a “birthday party”. The price of the Annual ball ticket includes a three-course meal, drinks (non-alcoholic as well), program of the evening, speeches, Sitsfest-songs and singing, live music, after party and after-after party at a nightclub. There is a Herring breakfast the next morning, where you can eat some snacks and drinks and enjoy the sauna and jacuzzi of the Opinkivi Sauna.

The etiquette for Annual ball is simple: dark suit. This usually means black or dark blue suit for men and over-the-knee length dress for women. However, you can dress how you like, regardless of your gender, as long as the overall look is fitting for an academic evening event. So, wear a long dress or full length, straight trousers, and cover your shoulders (at least until dessert is served). Academic ribbons and medals of honor can be worn.

Annual ball typically includes songs that are sung from the songbook on the tables. If you are unsure of the song etiquette, you can ask your fellow table guests, or just follow along. The songs are in Finnish (or Swedish).

The main goal of the Annual ball is to have a fun, relaxing evening with your fellow students, and get to know new people!

 

Kirjoittaja / writer

Paula Hokkanen
JAMKOn hallituksen jäsen, kestävyys ja vastuullisuus
Member of JAMKO’s board, sustainability

Selaa kaikkia blogeja

Blogit