Kuinka tulla toimeen opiskelijabudjetilla?

Opintotuki, opintolaina ja yleinen asumistuki tukevat opiskeluaikaista toimeentuloa

Opintotuella turvataan opiskeluaikainen toimeentulo, ja sitä voi hakea niin AMK- kuin YAMK – opintoihin. Se koostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Opintoraha on valtion rahoittama avustus, jotka maksetaan kuukauden 1. päivänä tai seuraavana pankkipäivänä. Korkeakouluopintoihin voit yleensä saada opintotukea yhdeksäksi kuukaudeksi lukuvuodessa. Voit kuitenkin saada tuen pidemmäksi ajaksi, jos opiskelet esimerkiksi kesäkuukausien aikana, mutta kesäkuukaudet kuluttavat enimmäistukiaikaasi. Hae opintotukea heti kun olet varmistanut opiskelupaikkasi välttääksesi ruuhkat. Opintotukea voidaan myöntää aikaisintaan hakukuukauden alusta lähtien. Opintotuki haetaan verkossa.

Samalla kun opiskelija hakee opintorahaa, hän saa päätöksen opintolainan valtion takauksesta, millä opiskelija voi halutessaan hakea opintolainaa pankista. Opintolaina maksetaan takaisin opintojen päätyttyä. Lisäksi opiskelija on oikeutettu yleiseen asumistukeen asumismenojen kattamiseksi.

Jos sinulla on takana työvuosia, sinulla voi olla mahdollisuus saada tukea Koulutusrahastolta. Samaan aikaan et saa opintotukea, mutta opintolainantakauksen voit saada.Tutustu aikuiskoulutustukeen tästä.

JAMKissa sinua eteenpäin auttavat

  • Opintosihteeri Katja Räsänen , +358408488605, katja.rasanen(a)jamk.fi
  • Opintosihteeri Saija Kotamäki, +358405879946, saija.kotamaki(a)jamk.fi

Asuminen, ruoka, matkustaminen, vapaa-ajan harrastukset ja jossain määrin opiskelumateriaalit haukkaavat suurimman osan kuukausittaisesta budjetista. Aluksi voi joutua tekemään isompiakin hankintoja, kuten huonekaluja tai kodinelektroniikkaa. Opiskelun alussa voi tulla monia yllättäviäkin menoja, kuten vuokratakuu.

Penni voi venyä pitkälle!

Hanki käytettyä
Kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, netistä tai vaikka Facebookin kirppisryhmistä voi löytyä paljon hyväkuntoisia ja edullisia vaihtoehtoja ensimmäiseen kotiin. Myös vaatteita, astioita ja urheiluvälineitä kannattaa etsiä käytettynä. Katso Jyväskylän kirpparit tästä

Osta kimpassa ja käytä yhdessä
Monesti pienet pakkauskoot tulevat elintarvikkeissa tai kulutustavaroissa kalliimmaksi. Tarkkailkaa kilohintoja, ostakaa kaveriporukalla tai kämppiksen kanssa suurempia eriä ja jakakaa kulut. Kannattaa myös tehdä suurempia eriä  ruokaa ja jos mahdollista, pakastaa pahan päivän varalle. Kaikkea ei aina tarvitse ostaa itse. Monissa taloyhtiöissä on tavaroita asukkaiden yhteiskäytössä, kuten porakone. JAMKOlta voit lainata pyöränhuoltovälineitä. Kimppakämppään voi ostaa yhdessä isompia hankintoja, joista on hyötyä kaikille mm. ruokapöytä tai imuri.

Kilpailuta asumiskulut
Opiskelija-asunnoissa, kuten KOASilla vuokraan kuuluu yleensä vesi ja sähkö. Jos vuokraat yksityiseltä ensimmäisen asuntosi, ja maksat sähkösi itse,  kannattaa ehdottomasti katsoa mistä saat edullisimman tarjouksen.

Liity opiskelijakunnan jäseneksi
JAMKOn jäsenenä saat monipuolisesti erilaisia alennuksia esimerkiksi opiskelijaruokailussa, julkisissa liikennevälineissä, vapaa-ajan toiminnassa, palveluissa ja kaupoissa vilauttamalla opiskelijakorttiasi. Muista aina kysyä alennusta, sillä monet tahot myöntävät opiskelijoille etuja, vaikka eivät siitä erikseen mainitse. Lisäksi JAMKOn jäsenet nauttivat täysin ilmaisesta kuntosalista. Lisää jäseneduista

Jos et saa opintotukea?

Toimeentulotuki

Opiskelijan ensisijainen tukimuoto on opintoraha, opintolainan valtiontakaus sekä yleinen asumistuki. Kelan myöntämää perustoimeentulotukea voi saada henkilö, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Toimeentulotuella ei voi pidempiaikaisesti opiskella, vaan Kelasta ohjataan ensisijaisiin etuuksiin kuten työttömyysturvaan. Kesäajalla opiskelijan tulisi ensisijaisesti tehdä kesätöitä tai opiskella. Jos työllistyminen, kesäajan opintoraha tai muu toimeentulo ei ole mahdollista, on mahdollista saada perustoimeentulotukea. Lisätietoja: http://www.kela.fi/toimeentulotuki

Opiskelu työttömyysetuudella

Yli 25-vuotiailla on mahdollisuus opiskella työttömyysturvalla omaehtoisessa koulutuksessa. Tutustu työttömyysetuudella tuettuun opiskeluun.

Tukea taloudellisiin vaikeuksiin

Jyväskylän kaupungin sosiaalpalvelut tarjoavat neuvontaa taloudellisissa vaikeuksissa oleville. Tutustu palveluihin.