Ihan oikeita työpaikkoja

Minulle on välillä hymistelty, kun kerron, että olen töissä toiminnanjohtajana ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa. Nimike on pitkä ja vastaukseni tulkitaan helposti niin, että olisin edelleen opiskelija tai ikuinen opiskelija. Työpaikan kysymisen jälkeen lähinnä seuraava kysymys voi olla, että koska aion mennä oikeisiin töihin? Näille henkilöille vastaan, että olen niissä jo. Järjestömme tekee vuosittain töitä JAMKin opiskelijoiden paremman huomisen eteen ja palkinto tästä ovat tuhannet jäsenet, jotka kokevat toimintamme ja palvelut niin mielekkäiksi, että maksavat jäsenmaksun ja auttavat meitä auttamaan heitä. Tämä todistanee, että meillä tehdään jotain oikeinkin. Ylimielisyyteen ei ole varaa – vaan jäsenille täytyy tuottaa arvoa myös jatkossa, jotta toiminta voisi laajentua ja kehittyä. Businessmaailman termein joku voisi sanoa, että tulospainettakin on.

Opiskelijakunta on oikea työpaikka, vaikka työntekijät eivät koko työuraansa meillä tekisikään. Toiminta on kehittynyt alkuajan vapaaehtoistoiminnasta ammattimaisemmaksi edunvalvontajärjestöksi, joka näkyy jäsenmäärän kehityksenä ja toiminnan laajenemisena. Työntekijän pitää hallita suuria kokonaisuuksia ja osata toimia niin ryhmässä kuin yksinkin. Järjestötoiminnan kehittymisen jatkuvuus vaatii ammattilaisensa vaikka monet asiat muuttuvat toimijoiden vaihtuessa. Koen ylpeyttä saadessani tehdä työtä motivoituneiden, innokkaiden, sitoutuvien ja kekseliäiden nuorten vapaaehtoisten ja ammattimaisten työntekijöiden kanssa, jotka haluavat edistää opiskelijoiden elämää. Ideat ja huumori työyhteisössä kukkivat. Tylsiä päiviä on harvoin – haasteeksi muodostuu melkein se, että malttaa lähteä illalla töistä kotiin. Järjestötyössä tärkeää onkin oppia hallitsemaan omaa aikaansa ja jaksamista.

Verrattuna esim. aiempaan ammattiini kielten opettajana koen, että järjestötyö on vähintään yhtä haastavaa ja arvokasta. Se on myös vähintään yhtä monipuolista, ihmisläheistä työtä. Mielikuva työstä ja sen mielekkyys auttaa jaksamaan, vaikka päivät joskus pitkiksi venyisivätkin. Aktiivisten kansalaisten ja opiskelijoiden parempien mahdollisuuksien vuoksi kannattaa taistella, koska nuorethan ovat tulevaisuus, jotka hetken päästä pyörittävät tätä maata ja maapalloa. Vapaaehtoistoimijoiden kehittymisen tukeminen ja tulosten näkeminen nuorten noustessa esim. kansallisen tason järjestötoimiin tuntuu järjestötyöntekijästä hyvältä. On ilo auttaa ihmisiä kehittymään eteenpäin.

Opiskelijakunnat ovat olleet olemassa lakisääteisinä jo reilun kymmenen vuotta – vähitellen myös vapaaehtoisten toimijoiden tueksi on palkattu henkilökuntaa. Sama pätee JAMKOon. Itseni lisäksi JAMKOssa opiskelijoiden ja opiskelija-aktiivien tukena toimii kolme asiantuntijaa, jotka vastaavat mm. jäsenpalveluista, ohjauksesta, hyvinvoinnista, viestinnästä ja edunvalvonnasta.

Työntekijöinä tuemme, ohjaamme ja koulutamme opiskelijoita ja aktiivitoimijoita. JAMKO voi toimia ponnahduslautana vaikka mihin. Järjestössä vapaaehtoiset pääsevät monesti myös kokemaan sellaisia työelämän asioita, joita he eivät tekisi edes monen vuoden kokemuksen jälkeen. Esimerkiksi esimiesasema ja henkilöiden rekrytointi, oli kyseessä tutorit tai työntekijät, ovat sellaisia asioita mitä moni ei pääse työelämässään tekemään välttämättä koskaan. Meiltä saaduilla kokemuksilla voi olla merkitystä myös omalla uralla etenemiseen.

JAMKOssa onkin juuri nyt ohjauksen ja hyvinvoinnin asiantuntijan sijaisuus avoinna. Jos olet kiinnostunut työstä hulvattomassa, nuorekkaassa ja kansainvälisessä työyhteisössä lue lisää täältä ja hae meille töihin http://www.jamko.fi/rekry

Hannu Järvistö

JAMKOn toiminnanjohtaja

Edellinen artikkeli

Talvi on vuoden parasta aikaa

Seuraava artikkeli

Vaikuttamisesta opiskelijana

Selaa kaikkia blogeja

Blogit