Opiskelijan terveys ja tuki

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS – hyvinvointisi tukena

Opintojesi aikana YTHS on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. Opiskeluterveydenhuollon asiantuntija tarjoaa sinulle yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisösi hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää tutkintoa suorittava yliopisto- tai ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.

Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.

Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Vastaanotoista ei peritä maksua. Muistathan siirtää tai perua aikasi ajoissa, niin vältyt käyttämättä jääneen vastaanoton maksulta. Lue lisää: yths.fi/maksut.

Seuraa somessa! YTHS viestii ajankohtaisista asioista verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa

Huom!

Jos et kuulu YTHS:n piiriin, ota yhteyttä oman asuinalueesi terveyskeskukseen. 

Tutorit – vertaistukea opintojesi alussa

JAMKOn kouluttamat opiskelijatutorit toimivat opiskelijoiden vertaisohjaajina ja  opastajina opintojen alussa sekä niiden aikana. Vanhempana opiskelijana tutorin tärkein tehtävä on olla vertaistukena ja auttaa opiskelijoita heidän kohtaamissaan haasteissa ja kysymyksissä liittyen opiskeluun, uuteen opiskeluympäristöön ja opiskelijaelämään. Voit ottaa yhteyttä tutoriisi esim. seuraavissa asioissa:

  • Ohjaus tukipalveluiden pariin
  • Pienryhmätoiminta ja ryhmäyttäminen
  • Opinnoissa käytettävät työkalut (Peppi, Optima, Elmo)
  • Kotouttaminen uudelle paikkakunnalle tai uuteen maahan
  • Opiskelijaelämään ja –kulttuuriin tutustuminen
  • Opiskelijakunta JAMKOn palvelut

Lue lisää

JAMKIN TOIMINNOT HYVINVOINNIN TUKENA

OPINTOJEN OHJAAJAT JA OPETTAJATUTORIT

Opintojen ohjauksen päätavoitteina ovat sujuvan opiskelun varmistaminen, asiantuntijuuden kehittäminen ja ammatillisen kasvun tukeminen. Opiskelun aikana opiskelijalla on oikeus saada tukea tutoropettajalta ja opintojen ohjaajalta myös erilaisissa haasteellisissa tilanteissa kuten motivaatioon, ajanhallintaan sekä jaksamiseen ja opiskeluhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Lisäksi tutoropettaja ja opintojen ohjaaja tukevat opiskelijan omien opintotavoitteiden asettamista ja seurantaa tilanteissa, joissa hänen oppimisvalmiutensa edellyttävät yksilöllisempää tukimuotojen ja –palveluiden järjestelyä.

Opiskelijapalvelut

Jokaisella alalla on oma opintosihteeri, jolta saat ohjausta ja neuvoja moniin opiskeluun liittyviin käytännön asioihin, esimerkiksi ilmoittautumisiin, opiskeluoikeuteen ja hyväksilukuihin.

OPINTOPSYKOLOGI

Opintopsykologi ohjaa ja tukee JAMKin opiskelijoita mielenterveyteen, oppimiseen, motivaatioon ja jaksamiseen liittyvissä haasteissa. Yhteydenoton syinä voivat olla esimerkiksi jännittäminen, ahdistuneisuus, masentuneisuus tai kuormittava elämäntilanne. Palvelu täydentää opettajatutoreiden ja opintojen ohjaajien tarjoamaa ohjausta. Opintopsykologi toimii tiiviissä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin opiskeluterveydenhuollon kanssa.  Palvelu on opiskelijoille maksuton.

OPPILAITOSPAPPI

Oppilaitospapit ovat mukana opiskelussasi. Voit keskustella mieltä painavista asioista: jaksamisesta, läheisen kuolemaan liittyvistä tunteista, ihmissuhteiden mutkista ja elämänkatsomuksestasi. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Opiskelua tukevat opintojaksot ja ryhmät

Lukuvuoden aikana on tarjolla opiskelua tukevia valinnaisia opintojaksoja tai vapaaehtoisuuteen perustuvia ryhmiä, jotka eivät kerrytä opintopisteitä, mutta antavat sitäkin enemmän. Ryhmissä saat tukea esim. kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, esiintymisjännitykseen ja työkaluja opiskelutekniikkaan. Ryhmästä voi olla apua jos opintosi eivät edisty suunnittelussa vauhdissa.

KIRJASTON PALVELUT

JAMKilla on omat kirjastopalvelut joka kampuksella. Opiskelijakorttisi voidaan aktivoida toimimaan kirjastokorttina! Voit lainata kirjoja miltä tahansa kampukselta ja palauttaa kirjat mihin vain.

Lisätietoa JAMKin tukipalveluista tästä