Mistä niitä duuneja oikein tulee?

Alkuvuoden suurin ponnistus JAMKOn tutorsektorille on tutorrekrytointi. Viimeisen kahden viikon aikana olemme haastatelleet yli 200 tutorhakijaa. Tavoitteenamme on löytää hakijoiden joukosta ne kaikista parhaat, timanttien timantit avuksi ja toimimaan vertaistukena uusille opiskelijoille.

Tutorhaastatteluista inspiroituneena päätin kirjoittaa omia hyväksi toteamiani vinkkejä työnhakuun. Vaikka ulkona on (lähes) pakkasta ja lunta, on jo aika aloittaa kesätöiden kysely. Nappaa tästä vinkit mukaan ja saa unelmiesi kesätyöpaikka!

Mistä löydän vapaita työpaikkoja?

Netti on pullollaan erilaisia työnhakusivustoja, joita löydät esimerkiksi te-toimiston sivuilta. Kuitenkin sanotaan, että niiltä löytyvät työpaikat ovat vain jäävuorenhuippu; kannattaa siis kysellä rohkeasti läpi omat harjoittelupaikat ja muut työelämän kontaktit. Toimiva tapa on esimerkiksi lähettää sähköposti ja muutaman päivän päästä soittaa tai mennä käymään.

Miten teen hyvän työhakemuksen ja CV:n?

Työhakemuksen tavoitteena on saada työnantaja vakuuttuneeksi siitä että sinut kannattaa kutsua haastatteluun. Se on syytä kirjoittaa huolella ja keskittyä olennaiseen, turhat löpinät voi jättää pois. Hyvä pituus on noin yksi A4. Työhakemuksessa kannattaa keskittyä omaa perustelemaan osaamistaan omien vahvuuksien ja työhistorian avulla. Pitkät luettelot omista ominaisuuksista (luotettava, rohkea, avoin, empaattinen) eivät kerro yhtä paljon kuin käytännön esimerkit siitä miten hyödyntäisi näitä ominaisuuksia kyseisessä työssä.

CV:n eli ansioluettelon kirjoittaminen saattaa tuntua haastavalta jos työhistoriaa on kertynyt paljon palasista. CV:n pätee sama kuin työhakemukseen; keskity olennaiseen. Kaikkia yhden illan lastenhoitokeikkoja ei kannata erikseen luetella työkokemukseen. Kuitenkin suosittelen etenkin aluksi (kun työkokemusta omalta alalta ei juuri ole) laittamaan CV:n myös muuta kertynyttä työkokemusta, sillä se kertoo että sinulla on työelämän valmiuksia. Älä unohda CV:stä myöskään luottamustehtäviä! Hyviä CV:n pohjia löytyy googlettamalla.

Työhakemuksen laittamista ei myöskään kannata laittaa ihan viimetippaan. Esimerkiksi Jyväskylän uuteen Ikeaan hakijoita oli yli 500 – vaikea uskoa, että viimeisimpänä hakeneiden papereita ehdittiin kovin tarkasti katsoa.

Miten vakuutan haastattelussa?

Tärkeintä haastattelussa on tietysti olla oma itsensä, mutta valmistautumatta sinne ei kannata mennä. Ennen haastattelua tutustu työpaikkaan, sen nettisivuihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos omalla alalla on jotain ajankohtaista tai akuuttia, niistä on syytä ottaa selvää. Mieti etukäteen vastaukset ns. ”klassisiin” työhaastattelukysymyksiin, kuten ”miksi olet paras tähän työhön”, ”miksi haet tätä työtä” ja ”mitkä ovat vahvuutesi/heikkoutesi”. Myös joku oma kysymys haastattelijoille kannattaa miettiä valmiiksi. Ota mukaan työhaastatteluun työ- ja opintotodistuksesi, vaikka niitä ei erikseen pyydettäisi. Ja muista hymyillä!

Tsemppiä kesätöiden hakuun!

Karoliina
tutor- ja liikuntasihteeri

Edellinen artikkeli

Älä hyväksy häirintää

Seuraava artikkeli

Opiskelija välitilassa

Selaa kaikkia blogeja

Blogit