5 + 1 vinkkiä valmistuvalle

Kevät nähdään usein uuden alkuna ja sitä se monelle onkin. Valmistumisen myötä elämässä kääntyy uusi sivu ja uudet haasteet odottavat. Valmistuminen voi tuottaa myös päänvaivaa ja pohdintaa siitä onko muistanut hoitaa kaiken tarvittavan.

Viralliset ohjeet valmistumiseen löydät JAMKin intrasta, mutta omaa valmistumista muistellen kirjailin ylös hyödyllisiä vinkkejä valmistumiseen liittyen.

1. Kansita opinnäytetyösi

Opinnäytetyö on opintojen grande finale ja vuoren huippu. Ahkera työ kannattaa ehdottomasti ikuistaa kansien väliin. Lisätietoja opinnäytetyön kansituksesta löydät täältä.

2. Tarkista koulun sähköposti ja H-asema

Opintojen alan ahkerasti palvelleet sähköposti ja H-asema kannattaa opintojen loppuvaiheessa tarkistaa ja poimia sieltä talteen tärkeät dokumentit. Pian valmistumisen jälkeen postit ja tiedostot H-asemalta häviävät bittiavaruuteen.

3. Peru opintotuki

Opintotuen peruminen on tärkeää etenkin jos valmistut ennen ohjeaikaa ja / tai kesken lukukauden. Valmistumiskuukaudelta saat opintotuen, jos valmistut aikaisintaan kuun 18. päivä. Muussa tapauksessa opintotuki kannattaa perua, sillä se peritään takaisin. Lisätietoja opintotuen perumisesta Kelan sivuilta.

4. JUHLI!

Valmistuminen ON iso juttu ja sitä kannattaa ehdottomasti juhlistaa! Mikä on sinulle paras tapa palkita itsesi aherruksesta? Se voi olla ystäville ja perheelle järjestetyt juhlat, ravintolassa syöminen, matka tai vaikkapa itselle otettu aika lempiharrastuksen parissa. Pääasia että nautit!

5. Työnhakuun?

Juhlimisen jälkeen on hyvä hengähtää ja pohtia tulevaa. Työnhakuvinkkejä löydät esimerkiksi täältä. Jos töitä ei valmistumisen jälkeen ole tiedossa, tulee ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi. Näin varmistat toimeentulosi vaikka töitä ei välittömästi valmistumisen jälkeen löytyisikään. Muista että olet vasta urasi alussa – töiden löytyminen saattaa kestää hetken ja välttämättä ensimmäinen paikka ei ole juuri se unelmien työpaikka jonka olet aina halunnut. Kaikki työkokemus on kuitenkin hyvästä!

+ 1. Säästä palkkakuitit

Valmistumisvuoden palkkakuitit kannattaa ehdottomasti säästää erityisesti siinä tapauksessa että valmistuu kesken vuoden. Kela saa verottajalta tiedot ainoastaan koko vuoden tuloista ja jos olet nostanut vuoden aikana opintotukea, tulet todennäköisesti saamaan takaisinperintäkirjeen. Palkkakuiteilla voi näyttää toteen, että tulot on saatu vasta opintoajan jälkeen. Lisätietoja Kelan sivuilta.

Tsemppiä kevään viimeisiin rutistuksiin sekä valmistuville että opintojaan jatkaville!

Karoliina
tutor- ja liikuntasihteeri
valmistunut JAMKista sosionomiksi 2014

Seuraava artikkeli

Myöntäminen on sallittua

Selaa kaikkia blogeja

Blogit