Mitä saisi olla?

17 vuotta opiskelijaelämää
Tervehdys uusi tai vasta JAMKOon liittynyt opiskelija. JAMKO on opiskelijoiden perustama opiskelijoiden etujärjestö ja yhteisö. Tänä syksynä opiskelijaelämän asiantuntija JAMKO täyttää 17 vuotta. Minua ja kolmea muuta työntekijää lukuunottamatta kaikki JAMKOn toimijat ovat opiskelijoita. Kulloisetkin toimijat ovat muokanneet JAMKOn tarinaa. Aluksi toimittiin yhdistyksenä ja AMK-lain tehdessä opiskelijakunnista lakisääteisiä JAMKOn toiminta alkoi kasvaa todenteolla ja kehittyä nykyisiin mittoihinsa. Tällä hetkellä olemme n. 4000 opiskelijan yhteisö, joka tarjoaa monenlaista viivästyneiden tenttitulosten selvittelystä, opiskelijan hyvinvointiin, yhteisöllisyyteen, juoksulenkkeihin, bileisiin ja opiskelijaetuihin.

Vaikutusvaltaa ja yhteistyötä
Edunvalvonnallisesti JAMKO huolehtii, että JAMKin eri toimielimissä on AMK-lain mukainen opiskelijaedustus erilaisista työryhmistä JAMKin hallitukseen. Kaikista asioista ei aina olla johdon kanssa samaa mieltä mutta yhteistyö on monesti paras keino kehittää toimintaa korkeakouluyhteisössä. Jatkuvuuden ja toiminnan kehittymisen mahdollistamiseksi JAMKO on solminut yhteistyösopimuksia jäsenistönsä eduksi. Yksi tärkeimmistä palveluista on jo pitkään jatkunut Tutor-yhteistyö JAMK:n kanssa – JAMKO kouluttaa vertaistutorit, jotka auttavat konkreettisesti uusia opiskelijoita amk-opintojen alussa. Sinullekin tutor lienee tuttu turva. Ehkä sinun tapasi laittaa hyvää kiertämään on hakea tutoriksi ensi kevään haussa? JAMKin laatujärjestelmään kuuluvilla JAMKOn Jupinaviikoilla kerätyistä palautteista sen sijaan on ollut hyötyä esim. opiskeluergonomian kehittämisessä. Useasta luokasta löytyy jo seisomatyöpisteitä, eikä opiskellakaan tarvitse enää istuen. Kaikki tämä kehitys on lähtenyt opiskelijoiden toiveista ja asioita ajetaan teitä varten.

Liikuntaa ja hyvinvointia
JAMKO on myös vaikuttanut aktiivisesti yhdenvertaisten liikuntapalveluiden puolesta ja siten korkeakoululiikunnan syntyyn. Aiemmin laadukkaat opiskelijaliikunnan palvelut olivat vain yliopisto-opiskelijoiden etuoikeus. Ennen korkeakoululiikunnan syntyä JAMKO pyöritti omaa liikuntaseuraa KOOLSia. Kun korkeakoululiikunta vihdoin saatiin toimimaan itsenäisesti, JAMKO keskitti resurssejaan yhteistyöhön oman palveluntuoton sijasta. Liikuntatarrojen jäädessä historiaan tänä syksynä mobiilikuitin tultua tilalle Korkeakoululiikunta on edelleen tärkeä yhteistyökumppani JAMKOlle. Tutustu monipuoliseen tarjontaan palloilulajeista ohjattuun liikuntaan ja löydä oma liikuntamuotosi. www.korkeakoululiikunta.fi. Älä unohda myöskään JAMKOn jäsenille avointa Rajakadun kuntosalia.

JAMKO toimii osana opiskelijayhteisöä ympäri Suomea
Kattojärjestömme Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOKin kautta JAMKO on ollut mukana myös vahvistamassa yhdenvertaisia palveluita opiskelijoille. Nyt kaikilla AMK-tutkintoon opiskelevilla on mahdollisuus saada ns. sininen opiskelijakortti, joka sisältää mm. KELAn ateriaedun sekä VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennukset. Aiemmin ylemmän AMKn opiskelijat olivat esim. yliopiston maisteriopiskeliojoihin verrattuna heikommassa asemassa. Opiskelijoiden terveydenhuollon seuraava tavoite ovat laadukkaat ja yhdenvertaiset opiskelijaterveydenhuollon palvelut riippumatta siitä lukeeko opinahjon nimessä yliopisto vai amk.

Frank tuo opiskelijan edut mobiiliin
Opiskelijoiden toiveesta JAMKO on mahdollistanut myös mm. digitaalisen Frank-opiskelijaetupalvelun. Frank yhteistyön kautta sähköinen opiskelijakortti ja opiskelijaedut ovat kännykällä ulottuvillasi ja esim. toisessa kaupungissa vieraillessasi näet kartalla mistä opiskelijahintaista ruokaa / muita alennuksia on saatavissa. (Lisätietoja www.jamko.fi/frank).

Opiskelijoiden oma kahvila
Onpa meillä Rajakadulla juuri teitä opiskelijoita varten tuunattu kahvila JAMKO Café, jossa levähdät hetken opiskelupäivän välissä esim. biliksen tai pleikkarin äärellä sekä juot kampuksen parasta kahvia!

Mahdollisuuksista ja opiskelijoiden tahdosta syntyy todellisuutta opiskelijoita varten. Aktiivina saat ystäviä ja oppii paljon myös työelämää varten. Jos haluat vaikuttaa on hyvä muistaa, että JAMKO valitsee syksyisin toimielimensä ja opiskelijaedustajat seuraavalle kaudelle. JAMKOn jäsenenä voit asettua ehdolle edustajistoon tai vaikuttaa äänestämällä. JAMKOn edustajiston kautta voit saada äänesi kuuluviin ja päästä edustamaan opiskelijoita korkeakoulun eri toimielimissä. Korkeakoulun toimielimissä toimimiseen ei tarvitse olla JAMKOn jäsen. Edustajiston kokoukset ovat avoimia kaikille. Seuraavan kerran JAMKOn edustajisto kokoontuu 13.9.

Valikoimaa JAMKOlta löytyy ja panoksellasi sekä palautteellasi (https://www.jamko.fi/palautekanava/) voit aina vaikuttaa siihen mitä JAMKO opiskelijoiden paremman huomisen edestä tekee. Mitä sinulle saisi olla?

Hannu Järvistö
Kirjoittaja on JAMKOn toiminnanjohtaja

Edellinen artikkeli

Syksy on tullut taloon

Seuraava artikkeli

Vertaisohjaus opintojen tukena

Selaa kaikkia blogeja

Blogit