SAMOK, niin siis mikä?

Moni on varmaan joskus ruokalan jonossa tai jossain muussa tilanteessa tarkastellut lähemmin omaa opiskelijakorttiaan. Kortin yläreunassa lukee isolla SAMOK OPISKELIJAKORTTI ja vielä heti perään SAMOKin logo. Mikä sitten onkaan tämä SAMOK? SAMOK ry on Suomen opiskelijakuntien liitto, eli Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien kattojärjestö. SAMOK on perustettu vuonna 1996, kun ammattikorkeakoulut tulivat Suomen koulutuskentälle. Tällä hetkellä  26 jäsenopiskelijakunnan kautta SAMOKilla on n. 60 000 jäsentä! Eli sinä, jonka taskusta löytyy JAMKOn opiskelijakortti, kuulut SAMOKiin! Ja SAMOK edustaa 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

SAMOKin korkein päättävin elin on liittokokous, joka järjestetään syksyllä. Meiltä JAMKOsta lähti syksyllä kolmen hengen edustus päättämään asioista. Liittokokouksen tehtävänä on mm. hyväksyä talousarvio sekä toimintasuunnitelma ja valita seuraavan vuoden hallitus.

No mitä se SAMOK sitten oikein tekee? SAMOK on meidän opiskelijakuntien valtakunnallinen edunvalvoja, tuki ja turva. SAMOK valvoo opiskelijoiden etuja niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa kuulumalla ESUun ( European Student Union) Euroopan opiskelijakuntien kattojärjestöön. SAMOK on opiskelijoiden äänitorvi ja yhteisiä asioita, opiskelijoiden etuja ajetaan yhdessä mm. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kanssa. Tätä yhteistyötä tullaan näkemään keväällä eduskuntavaalien yhteydessä.

SAMOK antaa ohjausta ja tukea opiskelijakunnille pitkin vuotta. JAMKOlle on nimetty oma SAMOK-kummi, Jani Mäntysaari, joka vastaa SAMOKin hallituksessa korkeakoulujärjestelmän kehittämisestä, opiskelijakuntien tukemisesta sekä SAMOKin intranetin kehittämisestä. Jani tulee käymään keväällä Jyväskylässä moikkaamassa meitä! Lisäksi häneltä voimme kysyä mikäli jokin askarruttaa meitä tai tarvitsemme apua. Vastaavanlaista toimintaa on JAMKOssa, jokaisella hallituslaisella on oma koulutusalajärjestö, jonka kummina toimii.

SAMOK on opiskelijakuntien tuki ja turva. SAMOK järjestää opiskelijakuntakentällä toimiville, hallituksille sekä työntekijöille ympäri vuoden erilaisia koulutuksia ja seminaareja. JAMKOn hallitus rantautui tänään takaisin Suomeen ja ajeli kotiin Lähtölaukaus-risteilyltä. Kahden päivän koulutusristeily sisälsi erilaisia ohjelmia ja workshoppeja mm. eduskuntavaalivaikuttamisesta, eläkeuudistuksesta ja korkeakoulujärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Samalla pääsimme tutustumaan muiden opiskelijakuntien hallituksiin. Kiitos SAMOKille järjestelyistä, taas tuli opittua uutta!

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

– Iina
hallituksen varapuheenjohtaja

Selaa kaikkia blogeja

Blogit