Opettaja: kalenterityttö, kansankynttilä, kaveri?

”Toi sun kalenteri on aika porno” tuumasi eräs kaverini, kun vieraili ensimmäistä kertaa minun kämpässä. Ja voin myöntää, minulla on kalenteri seinällä, jossa poseeraa sensuellit, rohkeat naiset. Näin kaverini ilmeestä ettei hän kalenterista tykännyt ja kysyin, että onko se loukkaava? Hän myönsi sen sitä olevan. Selitin kaverilleni, että kalenterin tarkoitus on herättää keskustelua ja rikkoa opettajiin liittyviä ennakkoluuloja.

Kyseessä on siis Jyväskylän opettajaopiskelijoiden tekemä tyttökalenteri. Kuvissa pian työelämään siirtyvät kansankynttilät ravistelevat opettajiin liittyviä ennakkokäsityksiä ja tabuja. Kalenterista saaduilla tuloilla tuetaan rintasyöpää sairastavien naisten ja heidän perheidensä hyvinvointia. Opettajan rooli on hyvin merkittävä ja vaikuttaa paljon meidän opiskelijoiden oppimiseen. Ja opettajat tuntuvat pelkäävän rikkoa tätä rooliaan. On turhauttavaa, jos opettaja vain pitää monotonisella äänellä Powerpoint-sulkeisia eikä uskalla heittäytyä opetukseen omalla persoonallaan. Mutta aivan yhtä turhauttavaa on opettaa yleisölle, jotka vain istuvat takapulpetissa ja näpräävät puhelimia. Tällaisista luennoista ei hyödy kukaan.

Tehkää palvelus itsellenne, istukaa luokan edessä ja ottakaa kontaktia opettajaan. Näyttäkää mielenkiintonne kysymällä häneltä aiheesta ja antakaa palautetta hänen opetuksestaan. Korkeakoulussa tietoa pitää sisäistää tunneilla jo niin suuria määriä, ettei kannata heittää luentoja hukkaan, vaan ottaa niistä kaikki irti. Ja tämä onnistuu parhaiten rohkaisemalla opettajaa antamaan kaikkensa.

Opettajan rooli tuntuu olevan aika tabu, jopa vielä ammattikorkeakouluissa. Meidän opiskelijoiden tulisi muistaa, että opettajat ovat tukemassa meidän opiskelua. He ovat meidän ensimmäinen linkki työelämään ja ainakin minä pyrkisin olemaan myös opettajien kaveri. Samanlaisia ihmisiä nekin ovat, vaikka ovatkin meidän opettajia.

Kirjoittanut Juha Salmi
JAMKOn liikuntavastaava

Edellinen artikkeli

JAMKO 2.0.

Seuraava artikkeli

Edustajistovaalien FAQ

Selaa kaikkia blogeja

Blogit