JAMKO 2.0.

SIIS MITÄ?! Ai, mitkä vaalit?

JAMKOn edustajistovaalien ehdolle asettumisaika pärähti käyntiin Avajaispicnicillä 10.9. ja loppuu tämän viikon perjantaina 2.10. klo 15. Selevä homma, mutta mitä ne siellä tekkee? Mitä se edustajistossa toimiminen sit tarkottaa?

Tulevana kautena JAMKOn edustajisto koostuu 21 edaattorista, eli edustajiston jäsenestä. Nämä tyypit, ketkä valitaan edustajistoon toteuttavat opiskelijaelämän ytimessä arvokasta vaikuttamistyötä. Edustajisto on tavallaan JAMKOn eduskunta, joka valitsee vaalikaudelle oman puheenjohtajiston sekä hallituksen puheenjohtajineen. Edustajistolla on JAMKOn korkein päätäntävalta.

Kohtaan päivittäin kommentteja ja valituksia siitä, miten joku asia tehdään typerästi tai miten joku asia mättää jossain tietyssä opintojaksossa. Kuitenkaan ei ole ehkä intoa tai tietoa, miten asioihin pystyisi vaikuttamaan. Noh, esimerkiksi edaattorina toimiminen edustajistossa on väylä saada sanat teoiksi. Edustajisto on kanava, jossa opiskelijoiden äänellä on suurin painoarvo ja asioita saadaan oikeasti eteenpäin; JAMKOssa on jäseniä n. 3700 ja edustajisto puhuu heidän kaikkien äänellä opiskelijoita koskettavista asioista. Tällainen väkimäärä ei voi olla aivan tyhjänpäiväinen, eihän?

Kokouksia, joissa nuijaa nuijitaan ja tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat koko opiskelijakunnan elämään on vuoden aikana viidestä kuuteen. Tämän lisäksi edaattorien on mahdollista osallistua erilaisiin JAMKissa toimiviin työryhmiin, joissa tiettyihin osa-alueisiin pureudutaan paremmin, esim. ravintolatoimikunta ja opintotukilautakunta.

Vuosi sitten, innokkaana ja reippaana toisen vuoden toimintaterapeuttiopiskelijana tein päätöksen lähteä mukaan järjestötoimintaan, kun huomasin, että yhdessä jos toisessa asiassa oli parantamisen varaa tällaisen savolaistytön mielestä. Samaan aikaan oman koulutusalajärjestöni, eli JASTOn silloinen vaaliasiamiesnainen vinkkasi, että läheppä Jenni mukaan edustajistovaaleihin, ja siitä se ajatus sitten lähti. Täytin yhden lomakkeen ja palautin sen JAMKOn toimiston viereiseen postilaatikkoon. Syyslomalla sain täytettäväksi edustajistovaalien vaalikoneen ja siitä sitten alkoikin armoton kampanjointi.

kukamuumuka

Sweet old days

Itsessäni on pari ominaisuutta, jotka edesauttoivat kampanjoinnissa. Itselläni on sellainen asenne, että jos johonkin lähdetään, niin se tehhään sitten satalasissa. Tämän lisäksi vihaan häviämistä, joten tuttujen osallistuminen vaaleihin niin ikään ehdokkaina motivoi kampanjoitiin. Joku saattoi vaalien loppumetreillä huokaista, että ”onneksi nää vaalit loppuu tänään”, kun meemiä pukkasi enemmän kuin sieniä sateella.

Tuli marraskuun viides ja vaalivalvojaiset. Hyvinhän siellä kävi, ja nappasin siinä vaiheessa paikan edustajistoon (kiitos vielä äänestäneille). Edustajiston ensimmäisessä kokouksessa kuitenkin hain vielä JAMKOn hallitukseen, joten edaattorin ura jäi omalta osaltani lyhyeksi. Vaikuttamista olen saanut kuitenkin vuoden aikana tehtyä täältä hallituksesta käsin mielin määrin.

Ai, kenelle suosittelisin opiskelijajärjestötoimintaa? Niille, ketkä haluavat tutustua uusiin ihmisiin ja ketkä haluavat puhaltaa yhteen hiileen muiden puolesta. Niille, ketkä haluavat vaikuttaa asioihin ja olla mukana muutoksen tekemisessä. Tää on ihan siistiä hommaa. Tuu mukaan tekemään JAMKOsta entistä parempi versio.

 

Terkuin, Jenni

JAMKOn tutorvastaava

 

Edellinen artikkeli

#JAMKOcircus 2015

Selaa kaikkia blogeja

Blogit