Mentorin turinoita

Kirjoittaja: Marika Väisänen

Aloitin opiskeluni JAMKissa restonomiksi monimuotona syksyllä 2019. Ensimmäisen vuoden aikana tuli selväksi, että tutorointi voisi olla minun juttuni, koska työelämässäkin olen toiminut työpaikkaohjaajana ja muutenkin ohjaaminen on luontainen juttu minulle. Mentoriksi päädyin tästä luonnollisen siirtymän kautta, koska halusin jatkaa tutuksi tulleiden asioiden parissa ja keräillä samalla opintopisteitä.

Mentorina olen saanut olla mukana monenlaisessa. Olen pysytellyt omien tursaiden mukana, toki opintojeni luonteen huomioon ottaen etänä. Osallistuin heidän lukuvuotensa aloitukseen ja pyrin auttamaan mahdollisissa solmuissa omien kokemusten perusteella. Olen myös osallistunut Rajakadulla Hype-kahveihin, antanut opon pyynnöstä yksilöapua opinnoissa, päässyt seuraamaan JAMKin ohjauksen ja hyvinvoinnin toimijoiden (Hype-tiimi) tapaamista ja kertomaan siellä kokemuksia esimerkiksi YTHSn palveluista. Pääsin myös pitämään rastia etätursajaisissa ja osallistumaan tutoroinnin työnohjaukseen, jota JAMKO pilotoi kuluvan lukuvuoden aikana.

Mentorointi on minun mielestäni tutoroinnin kaltaista, mutta itsenäisempää ja vapaampaa. Olemme saaneet JAMKOn tiimiltä valittavaksi mentorointiin sopivia tehtäviä ja tapaamisia, joihin osallistuminen on perustunut omiin mielenkiinnon kohteisiin. Mentoreille ei osoiteta ketään mentoroitavia, mutta luonnollisesti olen pysytellyt omien tursaiden mukana, mikä luonnollisesti vie verkostoitumistakin aina pidemmälle.

Työelämätaidot karttuvat mentoroinnin parissa itsestään. Verkostoituminen ja erilaisten toimijoiden kanssa tehty yhteistyö antaa aina jotain taskunpohjalle, vaikkei käteen jäisikään järkälemäistä raporttia. Erilaisten ihmisten ja oppijoiden tapaaminen kartuttaa näkemystä siitä, millaista ymmärrystä ja tietotaitoa tulevaisuudessa saatan tarvita ollakseni vieläkin parempi ihmistuntija ja yhteistyöntekijä.

Mentorointi on ollut minulle helppoa ja tapahtunut vähän itsestään muiden opintojen ohessa häiritsemättä niitä lainkaan. Suosittelen ehdottomasti hakeutumaan mentoriksi, koska tässä hommassa pääsee paikkoihin ja tutustuu ihaniin ihmisiin. Ei kannata jännittää, että mentoreita on JAMKissa vain muutama, ei mullakaan jonoa ole oven takana ollut neuvoja kysymässä, mutta sen jonon pituuden saa toki päättää ihan itse. Tässä hommassa saa päättää itse mihin kaikkeen kivaan osallistuu ja miten paljon tästä hyötyy. Mukavaa touhua mukavien ihmisten kanssa!

 

Edellinen artikkeli

Mitä aluevaltuustot tekevät?

Selaa kaikkia blogeja

Blogit