JOPOlla kulkee – opiskelijoiden oma yritys hakee jäseniä hallitukseensa

Jyväskylän opiskelijoiden palvelut oy eli tuttavallisemmin JOPO on JAMKOn 100% omistama pieni osakeyhtiö. Osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa palveluja opiskelijoille ja toimia JAMKOn jäsenistön hyödyksi. Konkreettisesti tämä tarkoittaa Rajakadun kampuksella toimivaa JAMKO Caféa, josta saa JAMKOn opiskelijakortilla alennuksia. Lisäksi JOPOn toimintaan kuuluu opinnäytetöiden kansitusmyyntiä ja juomamaattien hallinnointia. Liiketoiminta on pienimuotoista mutta opiskelijoille tärkeää viimevuoden liikevaihto oli yli 100 000€ ja voittoakin tehtiin maltillisesti. Tällä hetkellä haemme uusia innokkaita ja kahvilan pyörittämisestä innostuneita JOPOn hallituksen jäseniä.

Millaisista asioista JOPOssa pääsee sitten päättämään?
JAMKOn kahvila on opiskelijoiden näköinen ja kehittyy heidän mukana – viime kädessä hallitus päättää ja valvoo minkälaista liiketoimintaa JOPOssa ja kahvilassa tehdään – mitä myydään, miten viihtyisä kahvila on, minkälaiset aukioloajat kahvilalla on jne. JOPOssa pääsee tekemään yrityksen taloutta, hallintoa ja toimintaa matalalla kynnyksellä. Olet oikea henkilö, jos sinulla on perusteltuja mielipiteitä minkälainen kahvilan pitäisi olla ja miten sen liiketoimintaa pitäisi kehittää ja mitä sinä voisit sille tehdä sekä uskallat lähteä toteuttamaan ideoitasi. Liiketoiminnan realiteetit tulevat myös tutuiksi – palvelut tai tuotteet jotka eivät myy, täytyy vaihtaa toisiin.

Osakeyhtiölakikin tulee yleisellä tasolla tutuksi ja tähän saa perehdytystä. Palkkioksi saa kokouskahvit ja kokemusta, josta on varmasti hyötyä myös myöhemmällä työuralla. Toimista voi saada myös opintopisteitä suorittamalla Opiskelija-aktiivina opintojaksolle ja osallistumalla siihen liittyvään JAMKO Akatemiaan.

Oma roolinsa on myös päivänpolttavissa asioissa toimitusjohtajalla, eli minulla. Minä maksan laskuja, solmin sopimuksia ja teen tarvittaessa tärkeitä päätöksiä ja panen toimeen kahvilaan liittyviä kehitysideoita, monesti yhdessä hallituksen kanssa tai heidän aloitteesta. Esim. jos täytyy tehdä hankintoja tai kassakone sattuisi rikkoontumaan, tämä mies hoitaa, että asia järjestyy ja kahvinjanoiset saavat juomansa. Toimin lisäksi kahvilan vuoropäällikön esihenkilönä ja hoidan henkilöstöön liittyviä asioita. Tuleepa JOPOn hallituksen kokouksetkin sihteröityä.

Vuoropäällikkö toimii kiireaikoina lähiesihenkilönä kahvilatyöntekijälle ja vastaa konkreettisesti kahvilan pyörittämisestä, asiakaspalvelusta, tukkutilauksista, laskujen tarkastamisesta jne. JAMKOn jäsen- ja kassapalveluiden asiantuntija hoitaa työnsä ohessa JOPOn kansituksia.

Aikojen muuttuessa myös asiakkaiden toiveet muuttuvat ja näihin vastaamiseen tarvitaan asiakkaiden eli opiskelijoiden näkökulmaa.

JOPOn hallituksen kausi on yksivuotinen 4/2017- 4/2018. Valmistuminen ei ole este, vaan kauden voi tehdä loppuun ja kiinnostuksen ollessa hyvää myös jatkaa seuraavalle kaudelle. Toiminnan ja kokoontumisen helpottamiseksi henkilön olisi hyvä olla Jyväskylässä seuraava vuosi mutta kauempaakin on tarvittaessa kokouksiin tultu. Aikaa toimintaan ei kulu liikaa. JOPOn hallitustoiminta on aktiivista, mutta sen kuormitus ei ole suuri. Tänä keväänä toukokuussa tullaan pitämään yksi tapaaminen, mutta varsinainen toiminta alkaa vasta ensi syksynä.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ja ilmianna itsesi sähköpostitse JAMKOn hallituksen varapuheenjohtaja Katja Väärälään (”JOPOn hallitus”, vpj@jamko.fi) 2.4. mennessä ja kirjoita samalla pieni esittely itsestäsi. JAMKOn hallitus tekee esitykset JOPOn yhtiökokoukselle ja se tullaan pitämään 11.4 klo: 15 -16:30 FK27, jossa hallitus täydennetään seuraavalle toimikaudelle. Olisi hyvä jos hallitukseen halukkaat henkilöt pääsisivät kyseiseen kokoukseen paikalle. JOPOn hallitukseen esitettäville henkilöille ilmoitetaan sähköisesti.

 

Hannu Järvistö

JAMKOn toiminnanjohtaja ja Jyväskylän opiskelijoiden palvelut Oy:n toimitusjohtaja.

Edellinen artikkeli

"Ei työ tekemällä lopu"

Seuraava artikkeli

Usko aina omaa tutoria

Selaa kaikkia blogeja

Blogit