Eduskuntavaalit – vaikuttamisen lyhyt oppimäärä

Kun viime vuonna lähdin mukaan opiskelijakuntatoimintaan, ei ajatuksissani ollut koulutuspolitiikka tai vaalivaikuttaminen. Halusin vain kehittää JAMKOn tutortoimintaa ja sitä sain tehdäkin. Tutoroinnin lomassa edunvalvonta vei mukanaan ja nyt olen toista vuotta mukana toiminnassa.

JAMKO on opettanut minua astumaan epämukavuusalueelleni ja selviytymään siellä. Viime vuonna minua jännitti puhua englanniksi yleisön edessä, tänä vuonna tutorkoulutuksissa esittäytyminen ei tuntunut yhtään niin pahalta kuin aikaisemmin. Tänä vuonna itselleni suurin suo tarpoa (ainakin tähän mennessä) ovat olleet eduskuntavaalit ja niiden tuoma vaikuttamistyö, jossa olen saanut olla osana.

Helmikuussa hiihtolomaviikolla olin yhdessä hallituksemme kanssa mukana korkeakouluopiskelijoiden vaalikampanjastartissa Jyväskylän Kompassilla. Päivän aikana annoimme haastatteluita paikallismediaan ja jaoimme kahvia ja ajatuksia ohikulkijoiden kanssa opiskelijaelämään liittyen. Tämän lisäksi olen käynyt muutamassa vaalipaneelissa kuulemassa ehdokkaiden ajatuksia ja kyselemässä heiltä kinkkisiä kysymyksiä opiskelijoiden näkökulmasta.

Eniten minua ovat jännittäneet #koulutuslupaus-kampanjan soittokierrokset, joissa olemme yhdessä JAMKOn ja JYYn hallitusten kesken soittaneet Keski-Suomen vaalipiirin ehdokkaat läpi ja haastaneet heidät mukaan kampanjaamme. Jännitys tuntui ylitsepääsemättömältä. Mitä jos en osaa vastata puhelun aikana tuleviin kysymyksiin? Osaanko kertoa tarpeeksi hyvin asiani? Argumentit maksuttoman koulutuksen puolesta ja YTHS:n laajentamisen tarpeesta tulivat tutuiksi, kun kävi keskustelua istuvien ehdokkaiden ja ensimmäistä kertaa eduskuntaan pyrkivien kanssa.

Maaliskuussa pääsimme myös vaikuttamaan nopealla aikataululla eduskunnan esitykseen opintotuen poistamisesta toisesta saman tasoisesta korkeakoulututkinnosta. Etelä-Suomessa opiskelijat järjestivät mielenosoituksen ja ympäri Suomea, myös Jyväskylässä, sosiaalinen media kävi kuumana opintotukimylläkän ympärillä. Lopputuloksena esitys kaatui ja tuki säilyi.

Mielestäni tärkein opetus vaikuttamistyössä ja epämukavuusalueella tarpomisessa on ollut se, että tarttumalla toimeen ja kertomalla selkeästi ja rehellisesti ajatuksensa asioihin voi vaikuttaa. Vastapuolella olevakin on vain ihminen.

-Niina

 

Selaa kaikkia blogeja

Blogit