Voinko vaikuttaa ensimmäisen vuoden opiskelijana?

Miten ihmeessä olen päätynyt tilanteeseen, jossa pystyn omalla panostuksellani parantamaan opiskelijakunnan toimintaa? Varsinkin kokemattomana ensimmäisen vuoden opiskelijana?

Päästessäni opiskelemaan vaikuttamisen palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Alussa orientaatioviikolla huomasin monia vaikuttamisen mahdollisuuksia (Tutor, JAMKO, JIO). Kyseisissä rooleissa pääsisin vaikuttamaan opiskelijoiden koulutukseen sekä sen laatuun ja vapaa-ajan toimintaan. Silloin en ollut vielä varma mihin kaikkeen pystyisin vaikuttamaan missäkin roolissa.

Muistan ensimmäisen edunvalvontatiimin JAMKO cafessa. Odotin omaa vuoroani päästäkseni kertomaan kuka minä olen. Käteni hikoilivat sekä tunsin, kuinka pulssini alkoi nousta taivaisiin. En tuntenut ketään entuudestaan enkä tiennyt mitä kaikkea kertoisin itsestäni. Kun vihdoin pääsin esittäytymään, yllätyin siitä, kuinka hyvin se meni. Edunvalvontatiimin jälkeen ajattelin, että jonain päivänä olen mukana toiminnassa ja parannan omalta osaltani opiskelijakunnan toimintaa.

Kyseinen päivä tuli yllättävän nopeasti, kun päätin yllättäen lähteä JAMKO:n edustajistoon ehdolle. Pääsin edustajistoon ja siellä sain mahdollisuuden päästä edustajiston varapuheenjohtajaksi. Edustajiston järjestäytymiskokouksessa ensimmäisellä kierroksella kukaan ei hakenut edustajiston varapuheenjohtajaksi ja minulta tultiin kysymään, haluanko lähteä ehdolle. Päätös lähteä ehdolle oli hankala, sillä edellisellä viikolla minut oli valittu jo Jyväskylän Insinööriopiskelijoiden hallitukseen. Päätin ottaa tietoisen riskin ajanhallinnan kanssa ja asetuin ehdolle. En ole katunut päätöstäni hetkeäkään. En myöskään usko, että katuisin sitä myöhemmin.

Kuten minunkin tapauksessani aikataulut ovat järjestyneet, vaikka olen useammassa hallituksessa ja opiskelen samalla. Aikataulut ovat hyvin sovellettavissa, joten ei kannata poissulkea hallitustoimintaa sen takia, että pelkää ajan loppuvan. Aikatauluttaminen saattaa vaatia priorisointia opiskelun, harrastuksen ja hallitustoiminnan välillä eikä kaikkeen toimintaan ole välttämätöntä osallistua.

Edustajiston puheenjohtaja Anna puhuu englantia ja aluksi jännitin onko englanninkielen taito riittävä. Nyt noin neljän kuukauden jälkeen ymmärrän, ettei paremmin olisi voinut käydä. Edustajiston varapuheenjohtajana pääsen näkemään kokonaiskuvaa JAMKO:n toiminnasta ja näen monia vaikutusmahdollisuuksia.

JAMKO:n ja JAMK:in toimintaan pystyvät onneksi kaikki opiskelijat vaikuttamaan mm. vielä sunnuntaihin asti auki olevalla jupinakyselyllä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota JAMK:in työryhmiin esimerkiksi ravintolatoimikuntaan, joissa oleville opiskelijaedustajille voi kuka tahansa opiskelija laittaa mitä tahansa hyvää palautetta tai korjausehdotuksia.

Jos vaikuttaminen kiinnostaa niin tämän vaikeampaa se ei ole ensimmäisen vuoden opiskelijallekaan.

Linkki jupinakyselyyn:
https://link.webropolsurveys.com/S/F8A515E0F1952D5F

Lassi Halkosaari

Edustajiston varapuheenjohtaja

Selaa kaikkia blogeja

Blogit