Opiskelijan sanakirja

Opiskelijaelämä vilisee erilaisia käsitteitä, jotka saattavat hämmentää varsinkin uusia opiskelijoita lukuvuoden alussa. Onko Poikkari jotain syötävää? Onko edaattori sama kuin senaattori? Opiskelijan sanakirja helpottaa selviytymistä termiviidakossa.

Alumni = Kaikki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta tutkintoon valmistuneet tai muun pidemmän koulutuksen suorittaneet ovat alumnejamme.

Dynamo = Lutakon kampus

Edari/Edustajisto = Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ylintä päätäntävaltaa käyttää opiskelijoista koostuva edustajisto, johon kuuluu 21 varsinaista ja 21 varajäsentä. Edustajisto valvoo JAMKin opiskelijoiden etuja tekemällä suurimmat opiskelijakuntaa koskevat päätökset ja linjaukset. Edustajisto valitaan vuosittain marraskuisilla vaaleilla.

Edaattori = Edustajiston jäsen. On keskeisessä roolissa osana aktiivista opiskelijayhteisöä ja tuo edustajistoon mm. oman koulutusalansa teemoja.

Haalarit = Vaate, jota käytetään pääasiassa opiskelijajuhlissa. Haalareita käyttävät yleensä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat. Haalarit tilataan oman koulutusalajärjestön kautta syksyn alussa.

Haalarimerkki = Haalareita varten kerättäviä erilaisia merkkejä, joita saa pääasiassa erilaisista tapahtumista joko ilmaiseksi tai maksua vastaan. Merkkien määrästä haalareissa näkee kuinka kokenut tapahtumissa ja bileissä kävijä kukin on.

Halloped = Hallinnon opiskelijaedustaja. JAMKO valitsee syksyisin seuraavalle vuodelle.

Jammaus = Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikkia opiskelevien oma opiskelijajärjestö.

JAMKO = Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta.

JAMKO Alumni = Kaikki JAMKOssa eri tehtävissä toimineet henkilöt pääsevät arvostettujen alumnien joukkoon.

JAMKO Café = ”Opiskelijan olohuone”. Rajakadun kampuksella sijaitseva kahvila, opiskelijaystävällisine hintoineen. JAMKO Caféssa järjestetään myös kaikenlaista iltatoimintaa peli-illoista edustajiston iltakouluihin.

Jasto = Jyväskylän ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ry.

JIO = Jyväskylän InsinööriOpiskelijat JIO Ry. JIO  on Insinööriopiskelijaliiton(IOL) paikallisyhdistys.

Jupinaviikot = JAMKOn, koulutusalajärjestöjen ja JAMKin yhteiset palauteviikot, joilla kerätään palautetta opiskelijoilta.

JYY = Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta. JAMKOa vastaava organisaatio yliopisto-opiskelijoille.

KAJ = Koulutusalajärjestö, joita toimii jokaisessa JAMKin yksikössä. Jammaus, JIO, JASTO ry, Konkurssi ry, MatkaRaTa ry ja Tarmo ry ovat koulutusalajärjestöjä. Lausutaan koo aa jii, ei kaj. 

Kauppakadun Appro = Kauppakadun Appro on opiskelijatapahtuma, jossa suoritetaan leikkimielisesti akateemisia tutkintoja keräämällä suoritusmerkintöjä Appro-diplomiin virallisissa rastibaareissa.

KV = Kansainvälinen. Esimerkiksi KV-tutor on kansainvälinen tutor, joka tutoroi vaihto-opiskelijoita JAMKissa.

Konkurssi = Konkurssi ry on Jyväskylän tradenomiopiskelijoiden koulutusalajärjestö.

Korkeakoululiikunta = Korkeakoululiikunta on Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jonka tehtävänä on tuottaa liikuntapalveluja molempien korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle.

MatkaRaTa = Jyväskylän restonomiopiskelijoiden koulutusalajärjestö.

OLL = Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry on valtakunnallinen opiskelija- ja korkeakoululiikunnan edunvalvonta- ja palvelujärjestö.

Opku = Opiskelijakunta, joita löytyy jokaisesta ammattikorkeakoulusta. JAMKO on opku!

Peppi = Opiskelijahallintojärjestelmä, jossa näet opintosuorituksesi ja lukujärjestyksesi, ilmoittaudut opintojaksoille ja läsnäolevaksi/poissaolevaksi opiskelijaksi, muutat yhteystietojasi ja teet HOPSia.

Poikkarit = Poikkitieteellisistä haalaribileistä käytetty yleisempi nimitys. Poikkareita järjestetään kerran kuukaudessa.

SAMOK ry = Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen, sitoutumaton ja riippumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö.

Tarmo = Tarmo ry on Jyväskylän ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoiden koulutusalajärjestö.

Tarvaala = JAMKin Biotalousinstituutin kampus Saarijärvellä, jossa opiskellaan luonnonvara-alaa.

Tiimi = Tiimit ovat tärkeä osa JAMKOn tapahtumia ja vapaa-ajan toimintaa. Tiimiläiset toteuttavat oman vastuualueensa (vapaa-aika, media tai hyvinvointi) projekteja keräten kokemusta, tutustuen uusiin ihmisiin ja pitäen hauskaa. Tiimiin ovat tervetulleita kaikki opiskelijat ja uusia tiimiläisiä haetaan erillisillä hauilla. Seuraile JAMKOn viestintää esim. Facebookissa!

Tursas = Ensimmäisen vuoden opiskelija JAMKissa.

Tursajaiset = Uusien opiskelijoiden jokasyksyinen massatapahtuma. Opiskelijat kiertävät kymmenen hengen joukkueissa tutoreiden vetämänä ympäri kaupunkia suorittaen erilaisia tehtäviä.

Tutor = Tutorit toimivat opiskelijoiden vertaisohjaajina ja opastajina opintojen alussa sekä niiden aikana.

Tuudo = mobiilisovellus, joka kokoaa yhteen paikka opiskelijoiden käytetyimmät palvelut opintoihin ja opiskelijan arkeen liittyen. Mukanasi kulkevat JAMKin käytetyimmät verkkopalvelut ja omat tietosi, kuten opintosuoritukset, opintojaksohaku, lukujärjestykset, ruokalistat ja kampusten kartat. Sovellus toimii Android- ja iOS-mobiililaitteissa ja sen voi ladata puhelimeen Google Play Storessa ja Apple App Storessa.