Opiskelijakunnat: Yhteiskunta voi vaikuttaa nuorten äänestysaktiivisuuteen

Julkilausuma

Länsi-Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ovat pettyneitä kaupunkien poliittisista päätöksistä olla sijoittamatta ennakkoäänestyspaikkoja ammattikorkeakoulujen yhteyteen. Monessa kaupungissa äänestyspisteet sijoitetaan perhemarketteihin ja yliopistoihin, mutta ei ammattikorkeakouluihin.

”Me ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat olemme huolissamme opiskelijoidemme matalasta äänestysinnokkuudesta. Opiskelijakunnan lakisääteisenä tehtävänä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Tämän pyrkimyksen tueksi toivoisimme myös kuntien päättäjiltä tukea lakisääteisten tehtäviemme täyttämiseen,” opiskelijakunnat muistuttavat.

”On ensiarvoisen tärkeää, että vaaleissa huolehditaan kaikkien ihmisryhmien tasa-arvoisesta mahdollisuudesta antaa äänensä. Tuntuu erikoiselta, että Turussa äänestyspisteitä ollaan valmiita sijoittamaan Yliopistonmäelle, muttei ammattikorkeakouluihin”, painottaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Sonja Raitamäki.

Yhteiskunta kritisoi jatkuvasti nuorten matalaa äänestysaktiivisuutta. Ennakkoäänestyspisteiden sijoittamisella pitäisi tarjota yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa niin yliopisto-opiskelijoille kuin ammattikorkeakouluopiskelijoillekin. ”Opiskelijat eivät käy perhemarketeissa, joissa äänestäminen on helppoa”, korostaa Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lehtonen.

Länsi-Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat vaativat kunnilta oikeudenmukaista, erilaiset ihmisryhmät huomioivaa ennakkoäänestyspaikkojen sijoittelua. Opiskelijat haluavat muistuttaa, että yhteiskunnalla on halutessaan mahdollisuus merkittävästi kannustaa myös nuoria osallistumaan tulevaisuuden rakentamisessa.

 

Lisätietoja:

Niina Lampi,

Hallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKO

0443211500

 

Juha Kujala,

Hallituksen puheenjohtaja, Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta COPSA

0505330693

 

Jaakko Lehtonen,

Hallituksen puheenjohtaja, Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKO

0505948886

 

Otto Mantere,

Hallituksen puheenjohtaja, Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMO

0503813001

 

Heikki Alho,

Hallituksen puheenjohtaja, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko

0440826560

 

Sonja Raitamäki,

Hallituksen puheenjohtaja, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO

0456705011

 

Tommi Halkosaari,

Hallituksen puheenjohtaja, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK

0451777955

Edellinen artikkeli

JAMKOn viikkokatsaus | viikko 3

Seuraava artikkeli

JAMKOn viikkokatsaus, viikko 4

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista