Löydä oma tapasi liikkua – mikä se ikinä olikaan!

Kun keskustelun aiheeksi nousee liikunta, löytyy yleensä lähes jokaiselta oma mielipiteensä ja suhtautumisensa. On se himoliikkuja, joka sanoo, että kylläpä on levoton olo kun en ole kolmeen päivään käynyt liikkumassa. Joku käy päivittäin lenkillä koiran kanssa. Yksi liikkuu, koska kokee että on pakko – eihän sitä ihminen voi voida hyvin ilman liikuntaa. Niinpä hän taivaltaa kuntosalin pumppitunnille uskollisesti kerran viikossa, vaikka se maistuisikin puulta. Ja joku huokaisee, ”Voi kun mäkin saisin aikaseks”. Kärjistäen tuntuu että liikunta jakaa ihmiset kahteen ryhmään: niihin, joille se on elämäntapa, ja niihin, jotka eivät koe sitä omaksi jutukseen. Mutta onko ihmisen pakko liikkua? Ja onko liikkumisella pakko olla joku tavoite?

Liikunnan moninaiset hyödyt ihmisen hyvinvoinnille ovat varmasti jokaisella tiedossa, kerrotaanhan ne jo alakoulussa. Terveys onkin monelle suurimpia motivointikeinoja liikkumiselle. Erilaisia liikuntamuotoja on tänä päivänä suunnaton määrä, ja personal trainerit lupaavat, että sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Media antaa toisenlaisia motiiveja liikkua. Lehtien lööpeissä joku kertoo laihdutustarinaansa, ja ettei nykyään kerta kaikkiaan voi olla, jos ei pääse viittä kertaa viikossa spinningiin. Se on sitä elämää! More is more! Toinen vaihtoehto on, että liikuntaan liittyy jokin muu, yleensä ulkonäköön liittyvä tavoite. Treenaa kiinteämpi peppu! Näillä tehovinkeillä saat timmin bikinivatsan!

Näinkö sen sitten pitäisi mennä? Löydät sen oman lajisi, hurahdat täysillä, ja sitten elämään ei meinaa mahtuakaan muuta kuin liikunta? Onko muitakin tapoja liikkua?

Tässä suoritusyhteiskunnassa liikunta ei ole enää vain henkistä ja fyysistä hyvinvointia tuova aktiviteetti. Pahimmillaan se nähdään yhtenä tehtävänä pitkässä to-do-listassa opiskelujen ja työn ohella.  Päiväkodissa työskennellessä yksi parhaista lapsilta saaduista opeista oli liikunnan ja liikkumisen ilo. Ei lapsi ajattele, että nyt täytyy liikkua, tai että teinpä tuossa välitunnilla tai aamupäiväulkoilussa hyvän treenin. Ei; lapsi juoksee, nauraa, kiipeilee, kävelee, koska se on hauskaa. Mihin meiltä aikuisilta ihmisiltä katoaa ajatus siitä, että kaikki liikkuminen, aivan kaikki, on arvokasta eikä siinä tarvitse olla mitään sen suurempia tavoitteita? Liikuntaa voi olla pihatyöt kotona, lenkki kaverin kanssa tai hipan leikkiminen lasten kanssa. Sitä voi olla myös tanssitunnilla käyminen kokeilumielessä, uiminen kesällä mökillä tai sirkuslajikokeiluun osallistuminen. Mitäpä jos siis unohdettaisiin joskus kaikki ne tavoitteet ja se suorituskeskeisyys, ja liikuttaisiin sillä tavalla, kun mieli tekee?

JAMKOn järjestämällä ”Löydä oma liikuntamuotosi”-kurssilla käydään omatoimisesti liikkumassa 50 kertaa lukuvuoden aikana, 1-1,5 h kerrallaan. Lajilla ei ole väliä – vain sillä, että liikut. Passiin tulee kuitenkin kerätä 6 eri liikuntalajia, ja ohjattuja kertoja tulee olla 10. Kurssin suoritukseen kuuluu myös yksi uuden lajin kokeilukerta. Lue lisää JAMKin opinto-oppaasta ja tule mukaan nauttimaan liikkumisesta – ilman muuta tavoitetta kuin kerätä 50 liikuntakertaa ja fiilistellä!

Karoliina Vallipuro

tutor- ja liikuntasihteeri

Selaa kaikkia blogeja

Blogit