Kulttuurishokki

Kulttuurishokki on termi, jolla kuvataan vieraaseen kulttuuriin sopeutumisesta aiheutuvaa stressiä. Myös ulkopuolisuuden tunne, väärinymmärrytykset, nolot tilanteet ja väsymys ovat tyypillisiä kulttuurishokin kokeneelle. Minulle muuttaminen Jyväskylään ja töiden aloittaminen JAMKOssa on ollut tuntunut pieneltä kulttuurishokilta, sillä myös isot elämänmuutokset voivat aiheuttaa tietynlaisen kulttuurishokin.

Ensimmäinen viikkoni jyväskyläläisenä vierähti nopeasti enkä joskus vieläkään ymmärrä asuvani täällä. Olihan kaupunki minulle jotenkin ennestään tuttu, mutta minulla oli koko ajan sellainen fiilis että ”minä olen vain käymässä täällä”. Kaduilla kulkiessani vastaan ei kävele tuttuja ihmisiä ja todennäköisyys siihen, että törmään lähikaupassa johonkin puolituttuun on melko pieni.

Ensimmäiset viikot JAMKOssakin ovat olleet jännittäviä. Kyllähän minä tutoroinnista, opiskelijakuntien ja ammattikorkeakoulujen toiminnasta ymmärrän ja tiedän, mutta miten asiat hoidetaan nimenomaan JAMKOssa tai JAMKissa oli vierasta. Suurimmat stressin aiheeni ovat olleet mm. löydänkö oikean tilan kampukselta, osaanko käyttää oikein JAMKin järjestelmiä sekä löydänkö minä yhtäkään kaveria täältä ja otetaanko minut mukaan tähän porukkaan.

Näitä samoja kulttuurishokin piirteitä ja ajatuksia voi kokee myös uusi opiskelija aloittaessaan opinnot ammattikorkeakoulussa, mahdollisesti vieläpä ihan uudella paikkakunnalla. Ja juuri uusia opiskelijoita varten JAMKO kouluttaa tutoreita, joiden tehtävänä on auttaa turstaita tekemään heidän opintojen alkuvaiheesta mahdollisimman sujuvaa. Ensi viikolla aloitamme uusien tutorienhakijoiden haastattelut, joista valitsemme uudet vertais-, degree-, exchange- ja monimuototutorit. Tämän jälkeen alkavat koulutukset, joiden jälkeen meillä on joukko uusia ja innokkaita tutoreita.

Odotan innolla tutorkoulutuksia ja uusiin tutoreihin tutustumista. On ilo päästä kouluttamaan heille vertaisohjauksesta sekä siitä, millainen merkitys tutoreilla on koko JAMKin ohjausprosessia.

Ps. Niin ja jos joku miettii niin osaan suurin piirtein suunnistaa Rajakadulla (joskus tarvitsen tähän karttaa), JAMKin järjestelmät ovat hallussa ja olen kokenut monia hyviä kohtaamisia tämän parin viikon aikana.

 

Eeva Vissel | ohjauksen ja hyvinvoinnin asiantuntija

Edellinen artikkeli

Syvään päähän

Seuraava artikkeli

Ulkomaalainen puheenjohtaja

Selaa kaikkia blogeja

Blogit