Ei oppi ojaan kaada ja muita viisauksia

Meillä alumneilla (alumni = tarkoitetaan yleensä jossakin oppilaitoksessa aiemmin opiskellutta henkilöä, Wikipedia, tässä tapauksessa opiskelijakunta JAMKOn toiminnassa aiemmin mukana olleita heppuja) on tapana nostalgisoida asioita. Siksi olisin mielelläni aloittanut tekstin siten, että ”Edustajistovaalit ovat syksyn parasta aikaa.” Itsekritiikki kehotti kuitenkin toisenlaiseen avaukseen, joten kerron, että edustajistovaalit eivät ole syksyn, eivätkä opiskelijaelämän tai elämän ylipäätään parasta aikaa. Mutta: Hemmetin hauskaa ja opettavaista aikaa se on! Lue siis loppuun ja huomioi, että teksti on kirjoitettu vakavasti, muttei tosissaan.

”Edustajisto opetti kysymään asioita. Myöhemmin se johti siihen, että päädyin hallituksen varapuheenjohtajaksi. Myös tietynlaista pelisilmää on tarttunut noilta ajoilta mukaan.” 
Miika Toivanen

”Edustajistotyö alkoi jo ennen vaaleja. Meillä oli kaverini kanssa vaalipaidat ja kaikki. Järjestimme hartiahierontaa kampuksen aulassa ja hommaan kuului tietysti kaikki Facebookin kampanjasivut ja muut. Myöhemmin nälkä kasvoi myös hallitustyötä kohtaan, mutta edarivaaliehdokkuudesta se kaikki lähti.” 
Outi Ronkainen

Voisin myös kertoa, miten edustajisto on opiskelijakunnan tärkein toimielin ja mistä asioista se päättää. Sen sijaan kerron, että oma ensimmäinen vuosi edustajistossa kului enimmäkseen huuli pyöreänä asioita ihmetellessä. En oikein uskaltanut kysyä saati kyseenalaistaa ja hienoilla termeillä puhuvat toimijat vaikuttavat enimmäkseen brassailevan sillä, kuka käyttää sanaleikkejä nokkelimmin. Puhuttiin politiikasta, vaikka sämpylän syöminen ja Power Point -esityksen katsominen ei vastannut edes kaukaista mielikuvaa aktiivisesta opiskelijatoiminnasta.  Ja sitten tuli se välähdys! Tuli se yksi oivallus, yksi oikea henkilö ja tilanne, jonka kautta asiat avautuvat niin, että ymmärsin ja hahmotin kokonaisuutta vähän enemmän. Ja siitä seurasi se hauskuus.

”Edustajistossa opin konkreettisesti kokouskäytänteitä, jotka ovat olleet avuksi työelämässä ja työnhaussa. Muutaman edarivuoden myötä opin myös kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mitä ammattikorkeakoulussa ja koulutuskentällä ylipäätään tapahtuu, mikä on kasvattanut kriittiseen ajatteluun.”
Ronja Tuukkanen-Westerback

Edustajistossa mukana oleminen on mitä parhain väylä oppia sitä kaikkea, mitä et matikan, ruotsin tai markkinoinnin kursseilla opi. Opettajanasi toimivat opiskelijakollegat yli koulutusalojen – sinun tehtäväsi on tutustua heihin. Tutustumisen jälkeen kannattaa alkaa vaatimaan asioita. Jos tuntuu siltä, että JAMKO Cafén kampanjatuotteet eivät miellytä, kerro se. Jos korkeakoululiikunnan tarra on liian kallis, kerro sekin. Jos harmittaa, että JAMKOn talousarvio on kopio edellisestä vuodesta ja vain päivämäärät on vaihdettu, voit kysyä, miksi asia on näin. Ja kun ensimmäisen kerran uskaltaa avata suunsa, niin voin vannoa, että seuraava kerta on jo paljon helpompi.

”Mielestäni edustajiston paras anti on olla ikään kuin kokouskäytänteiden ja hallintohierarkian koulutuspaikka. Edustajisto on myös hyvä paikka sellaiselle, joka haluaa olla mukana päätöksen teossa, mutta ei pysty tai halua antaa niin suurta aikapanosta kuin esimerkiksi hallitustoimija. ”
Jarkko Vanhanen

”Edustajisto tarjosi näköalapaikan opiskelijajärjestötoimintaan ja edunvalvontaan. Muutaman tunnin kuukausittaisella panostuksella sai sekä arvokkaita verkostoja että hyödyllistä kokemusta. Edustajistokokemuksella oli helppo hakea mukaan myös hallitustoimintaan. Toiminta vei mukanaan ja nyt vuosia myöhemmin polku on vienyt työsuhteeseen valtakunnallisessa opiskelijajärjestössä.”
Neea Liinpää

Opiskelijavaikuttaminen on paljon pieniä asioita, joiden kautta on helpompi kasvaa isompien asioiden ymmärtämiseen ja niihin vaikuttamiseen. Kun on toiminnallaan saanut vaikutettua siihen, että limppariautomaatti on heti sen luokan vieressä, jossa iltaisin työskentelee ja vaikuttanut siihen, että se yksi opettaja laittaa tästä päivästä alkaen arvosanat aina ajallaan, on tehnyt enemmän kuin tarpeeksi. Jos virtaa riittää, niin siitä on hyvä lähteä kohti isompia kokonaisuuksia. Ensimmäinen asia on kuitenkin se, että täytät ehdolleasettautumislomakkeen, ja komennat luokkakaverisi äänestämään sinua. Loppu on historiaa, jonka määrität itse. Tsemppiä ja oppimisen kokemuksia kaikille edarivaaleissa ehdolla oleville!

”JAMKO opetti ja antoi hauskoja hetkiä, naurua, vähän itkuakin, mahtavia tyyppejä ja ikuisia ystäviä. Kokemuksia isolla K:lla!”
Iina Mustalampi

Ja jotta tärkein ei unohtuisi, niin allaoleva kuva ja Ville Westerbackin sitaatti kertokoot kuitenkin sen, mikä edustajistotoiminnassa on kuitenkin se kaikkein tärkein anti.

alumnit_hki

”Konkreettisia asioita, joita JAMKOn edustajistossa toimiessani opin: järjestötoiminnasta ennalta opitun tiedon syventäminen, kuten taloushallinta ja kokouskäytänteet. Opin myös sen, että välillä ideologisista erimielisyyksistä ja kärkevistä keskusteluista huolimatta opiskelijakunnassa on vahva yhdessä tekemisen meininki ja JAMKOn kehittäminen on yhteinen päämäärä. Edustajiston kautta pääsin myös JAMKOn strategiaryhmään, mikä oli opettavaista ja antanut myös eväitä työelämään. Lisäksi edustajiston kautta pääsin vaikuttamaan konkeettisesti opiskelijan arkeen vaikuttaviin asioihin esimerkiksi opintotukilautakunnan kautta. Opiskelijakunnan kautta olen saanut myös monta hyvää ystävää, mitä pidän ehkä arvokkaimpana asiana, mitä JAMKO on minulle tarjonnut.”
Ville Westerback

Tekstin on koonnut Minna Koivisto, JAMKO alumnien puheenjohtaja.
Edustajistovaalien ehdolleasettuminen on käynnissä perjantaihin 30.9. saakka.

Seuraava artikkeli

Vaikeneminen ei ole kultaa

Selaa kaikkia blogeja

Blogit