Valmistu tai maksa! Valtionvarainministeriön ehdotuksesta jäi orpo olo

Hallitusneuvottelijoiden arvovalinnat on verhottu säästötoimien kaapuun.

Opiskelijakunta JAMKOlle jäi orpo olo maanantaina 29.5. julkaistusta valtiovarainministeriön ehdotuksesta, jossa opiskelijoiden tavoiteajassa valmistumista kirittää opintolainahyvityksen poistaminen, tukikuukausien vähentäminen ja jopa lukukausimaksujen kerääminen ylimeneviltä vuosilta.

Lähtökohtaisesti JAMKO pitää erikoisena sitä, että Orpon hallitusneuvottelijat ovat etsineet vastauksia koulutuskysymyksiin valtiovarainministeriöstä. Ajantasaista tietoa opiskelijoiden ja koulutuksen tilanteesta löytyisi todennäköisemmin opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Jos valtiovarainministeriön ehdotus toteutuisi, voidaan koulutuksen yhdenvertaisuus, opiskelijahyvinvoinnin rippeet ja haaveet jatkuvasta oppimisesta heittää romukoppaan.

Ehdotus vaikuttaa systemaattiselta keinolta polttaa tulevaisuuden ammattilaiset loppuun jo lähtötelineissä. Lisäämällä lukukausimaksut “yliajalle” meneville opinnoille, lisätään niiden taakkaa, joilla on jo raskasta. AMK-opinnoissa useimmin loppuvaiheen opiskelut ovat harjoittelua, joten opiskelija, joka tekee täyden viikon harjoittelussa, joutuu jossain välissä keräämään varoja, joilla maksaa harjoittelunsa. Mistä välistä tämä aika löytyy, kun pitäisi myös levätä ja palautua? Kiristykset, kuten tukikuukausien poistaminen, aiheuttavat opiskelijoille kohtuutonta stressiä, eivätkä huomioi yksilöllisiä tilanteita, kuten perheellisiä opiskelijoita, saati sitä, että korkeakouluopiskelijat voivat jo nyt ennennäkemättömän huonosti.

“Emme enää tiedä mitä meiltä halutaan, sanoo JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Lauri Kujala. Opiskelijoiden ainoan työn tulisi olla opiskelu, mutta siitä tehdään väkisin sivutoiminen tehtävä, joka pitää tehdä hätäisesti oma hyvinvointinsa uhraamalla. Kunhan vain opiskelijat saadaan työelämään, riippumatta siitä, missä kunnossa he työelämään siirtyvät.”

Tällä hetkellä tieteen ja sivistyksen tilalle kyhätään tutkintotehtaita, joissa broilerihautomoiden tapaan, määrä korvaa laadun. Jos korkeakouluista halutaan osaavaa työvoimaa, miten jos kokeiltaisiin näitä lääkkeitä: laadukas opinto-ohjaus, opiskelijoiden taloudellinen tuki, joka mahdollistaisi täysipäiväisen opiskelun, opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden tukeminen ja aidon osaamisen varmistava, riittävästi resursoitu koulutusjärjestelmä.

Lauri Kujala
JAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Ismo Puhakka
Toiminnanjohtaja

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista