Kukaan ei ole seppä syntyessään

Moroo!

Mä oon Jarna ja toimin tänä vuonna vertaistutorvastaavana  JAMKOssa. Ajattelin kirjoittaa siitä, että kuinka hämmentävää vertaistutorvastaavana oleminen on ollut. Mun, niin kuin monen muunkin hallituslaisen tarina lähti siitä, että mä hain eka tutoriks ja se oli niin hauskaa, että päätin jatkaa vielä aktiivina.

Musta on palkitsevaa auttaa uusia opiskelijoilta samalla tavalla kuin mua on autettu silloin kun mä aloitin opiskelut. Mulle annettiin esimerkiksi paljon neuvoja käytännön asioista ja siitä mitä kursseja kannattaa ottaa. Näin kaikenlaisia hyviä juttuja uusien opiskelijoiden ohjaamisessa, mistä haluan pitää kiinni, mutta myös joitakin puitteita, joita haluan kehittää.

Tutoroinnin kautta oon saanut niin paljon itseluottamusta ja iloa, että voin suositella kaikille tutorina olemista.  Tutorointi on hyvää harjoittelua ryhmien ohjaamiseen ja johtamiseen. Tutorointi on opiskelijalta opiskelijalle, eli sulla on tutorina kokemusta siitä miten toimia eri tilanteissa ja sä pystyt siirtämään sen tiedon uudelle opiskelijalle. Tätä samaa toimintatapaa mä käytän tänä vuonna mun työssä vertaistutorvastaavana. Joulukuussa, kun mut valittiin tähän pestiin, mulla pyöri satoja ajatuksia siitä, että mitä haluan tehdä ja muuttaa tutoroinnissa, että se toimisi vielä paremmin.

Nyt kun tutorvastaavana koulutan uusia tutoreita, se on tuntunut todella oudolta. Mun tilanne on erikoinen, sillä mä täytin äskettäin 21-vuotta ja tunnen olevani tosi nuori kouluttamaan samaa ikäluokkaa olevia ja mua vanhempia. Mulle ja varmaan monelle muullekkin herättää luottamusta, jos joku itseä vanhempi tulee kertomaan miten asiat menee. Mutta nyt olen pikkuhiljaa tajunnut, että ikä ei kerro sitä miten pätevä oot työssäsi. Haluun siis kertoa kaikille, että kirjaa ei siis pidä tuomita kansien perusteella – tai tässä tapauksessa,  iän.

’’Kukaan ei ole seppä syntyessään’’ – näinhän se vanha sananlasku menee. Kaikki ollaan oppimassa ja keräämässä itselle taitoja ja tietoja myöhempää elämää varten. Ohjauskin on taito, minkä voi oppia – sitä voi harjoitella ja kehittää tilanteeseen sopivaksi. Kaikille ei vaan samanlainen ohjaus käy, niin siksi pitää olla kekseliäs ja olla halukas oppimaan uutta.

Juuri se halu oppia on vienyt mua eteenpäin näissä tehtävissä. Mä ansaitsen luottamuksen, sillä mulla on jo kertynyt kokemusta erilaisista ohjaustehtävistä.  Mä koen olevani hyvä siinä mitä teen, ja jos ei kaikkea osaa, niin opetellaan. Henkistä tukea on antanut koko hallitus, jos toinenkin. Meillä on yksinkertaisesti vaan tosi hyvä jengi, jonka kanssa miettiä, suunnitella ja toteuttaa tätä toimintaa.

Ihanaa hiihtolomaa, jos sellaista pidätte!

JAMKOn hallituksen vertaistutorvastaava                                                                                                                                          Jarna

Seuraava artikkeli

Hiihdotonloma

Selaa kaikkia blogeja

Blogit