Korkeakouluopiskelija, muistathan maksaa terveydenhoitomaksun!

YTHS:n tehtävä on tarjota terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille.

Mikä on YTHS? 

Terveydenhoitomaksu täytyy maksaa, jos olet ilmoittautunut läsnä olevaksi ja opiskelet ammattikorkeakoulussa / suoritat ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa

Maksu täytyy maksaa, vaikka et saisi opintotukea tai vaikka käyttäisit YTHS:n palveluiden sijaan esimerkiksi työterveyshuollon palveluita.

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Terveydenhoitomaksu täytyy maksaa jokaiselta lukukaudelta. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan se täytyy muistaa maksaa itse. Voit maksaa terveydenhoitomaksun OmaKelassa.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2023 maksu on 36,80 euroa lukukaudessa.

  • Voit maksaa maksun, vaikka et olisi vielä ilmoittautunut läsnä olevaksi.
  • Voit maksaa nyt syyslukukauden 2023 terveydenhoitomaksun.
  • Jos haet maksuun perustoimeentulotukea, maksa aina vain yhtä lukukautta koskeva maksu kerrallaan.

Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

  • Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, Kela perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon. Lisätietoa maksusta.

Lisäys kansainvälisille korkeakouluopiskelijoille

Sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti.  Lue, miten toimit, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin, Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan.

Jos et voi käyttää Kelan asiointipalvelua esimerkiksi siksi, ettei sinulla ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksa maksu Kelalle tilisiirtona.

Toimi näin:

Lähetä Kelaan kopio voimassa olevasta EHIC-kortistasi (eurooppalainen sairaanhoitokortti). Jos kuulut Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, voit lähettää kopion joko EHIC-kortistasi tai GHIC-kortistasi (Global Health Insurance Card). Toimita se Kelaan hyvissä ajoin ennen maksun eräpäivää tai ole yhteydessä Kelan perintäkeskukseen.

Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Kun käyt YTHS:ssä, varaudu esittämään EHIC-korttisi (eurooppalainen sairaanhoitokortti) tai GHIC-korttisi (Global Health Insurance Card). Lisätietoa maksusta

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista