Kannanotto | Suomella ei ole varaa lukukausimaksuihin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKO on pöyristynyt hallituksen esityksestä, joka toisi pakolliset, vähintään 1500 euron lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Opiskelijat pitävät käsittämättömänä, että Suomen taloudellista ahdinkoa yritetään elvyttää ”korjausliikkeellä”, joka tulee kääntymään itseään vastaan.

Juha Sipilän hallituksen ehdottamat pakolliset lukukausimaksut asettavat korkeakoulut epätasa-arvoiseen asemaan, sillä mitä kauemmaksi pääkaupunkiseudulta tullaan, sitä voimakkaampaa kilpailu kansainvälisistä opiskelijoista on. Suurten kaupunkien korkeakouluihin riittää tulijoita, mutta pienemmillä paikkakunnilla se ei ole automaattista. Opiskelijakunta on erityisen huolissaan siitä, että korkeakoulujen opetuksen laatu, sisältö sekä kansainvälisyys kärsivät, sillä pahimmassa tapauksessa kilpailu, opiskelijoiden väheneminen ja tämän myötä tutkinto-ohjelmien lakkauttaminen johtaa YT-neuvotteluihin ja saneerauksiin korkeakoulujen sisällä.

Hallitus edellyttää esityksessään myös korkeakoulukohtaisen apurahajärjestelmän luomista, jolla voidaan tukea maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvia. Opiskelijakunta JAMKO hämmästelee yhtälöä, jossa korkeakoulut pakotetaan perimään rahaa ulkomaisilta opiskelijoilta ja samalla velvoitetaan tukemaan heitä stipendijärjestelmällä. ”Tämä luo turhaa byrokratiaa, jonka tulos olisi kuluttamiinsa panostuksiin ja henkilöstöresursseihin nähden täysin mitätön tai jopa negatiivinen. ”, toteaa JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Niina Lampi.

Kansainvälisiltä opiskelijoilta edellytetään täydellistä omavaraisuutta ja satojen eurojen sairaskuluvakuutusta pelkästään oleskeluluvan hankkimiseen, ja kun koulutuksestakin tehdään maksullista, kaavailtu noususuhdanne kääntyy laskuun. Tällä hetkellä 20 000 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa, joista 76% on EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta, tuovat maahamme sekä taloudellista että sosiaalista pääomaa sekä kansainvälistä osaamista hyvin kustannustehokkaasti, sillä heidän aiempi koulutuksensa ei ole maksanut Suomelle senttiäkään. Näiden opiskelijoiden näkökulmasta Suomen vetovoima perustuu korkeaan sivistystasoon, laadukkaaseen ja maksuttoman koulutukseen. Kuinka pienellä, kylmällä ja kaukana sijaitsevalla maalla on varaa sysätä kansainvälisiä opiskelijoita muihin maihin, kuten koulutuksellisesti samantasoiseen Saksaan, joka juuri luopui lukukausimaksuistaan?

Talouden nosto ulkomaisten opiskelijoiden kustannuksella on harha, josta Suomen hallituksen tulee ravistautua hereille.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn puolesta

Niina Lampi
Hallituksen puheenjohtaja
pj@jamko.fi
0443211500

Edellinen artikkeli

Viikkokatsaus | Viikko 43

Seuraava artikkeli

Viikkokatsaus | Viikko 44

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista