Hyvää itsenäisyyspäivää!

Otto Martikainen 1000x500

Itsenäisyys, mitä siitä ensimmäisenä tuleekaan mieleen. Vapaus on ainakin itselleni se tärkein ja kantavin asia. Itsenäisenä kansakuntana ja sitä myötä itsenäisinä ihmisinä meille kaikille on tarjottu vapaus elää omannäköistä ja itsenäistä elämää. Elämämme Suomessa ei ole meidän ulkopuoleltamme määritelty samalla tapaa kuin aikaisemmin historiamme aikana oli, vaan elämämme ehdot ovat meidän omia aikaansaannoksia. Näitä ehtoja meillä on vapaus myös muokata.

Paljon tämän vapauden eteen on uhrattu. Sisällissotien ja sotiemme kärsimyksiä ja uhrauksia on tärkeää muistella ja arvostaa aina ja etenkin itsenäisyyspäivän aikana. Sotaa emme kuitenkaan ole nähneet enää seitsemäänkymmeneen vuoteen ja hyvä niin. Kansana ja valtiona olemme saaneet rauhassa kehittyä. JAMKin itsenäisyyspäivän juhlissa puolustusvoimien edustaja puhuikin koskettavasti: Elämä on ihme, nuoren ei tarvitse enää kuolla valtion puolesta vaan hänellä on vapaus elää elämäänsä ja samalla parantaa tulevien sukupolvien mahdollisuuksia inhimilliseen kehitykseen ja parempaan elämään.

Tästä tilanteesta näin itsenäisyyspäivänä haluankin olla erityisen kiitollinen. Elämä Suomessa on tarjonnut minulle, yksittäiselle ihmiselle, todella paljon mahdollisuuksia elämään ja inhimilliseen kehitykseen. Se on antanut minulle mahdollisuuden etsiä ja erehtyä, se on tarjonnut mahdollisuuksia kehittyä ihmisenä. Koulutuksesta ja terveydestä pidetään huolta, elämä on vakaata ja on monia asioita joita tavoitella. Sanontaa ”Seisoa jättiläisten harteilla” käytetään tieteellisen tiedon kertymisestä. Yhtä lailla voisin soveltaa sitä inhimillisen kehityksen suhteen.

Näin itsenäisyyspäivänä haluan olla kiitollinen siitä hiljaisesta, joka päiväisestä työstä jota Suomen ja ihmisten eteen jokainen omalla tavallaan tekee elämällä tässä yhteiskunnassa. Mahdollisuus elää nykyisessä Suomessa on todellakin lahja edellisiltä ja nykyisiltä sukupolvilta. Kävelemme teitä, jotka ovat jo päällystetty. Käytämme rakennuksia, jotka on jo rakennettu. Nautimme palveluista jotka on jo järjestetty. Olemme osa järjestelmää, joka ennen meitä on perustettu. Osana tätä jatkumoa saamme nauttia aikaisempien polvien työn hedelmistä, ja tulevaisuudessa saamme kehittää elinolojamme eteenpäin ja samalla tarjota tuleville polville vielä paremmat eväät inhimilliseen elämään.

Elämme taatusti vaikeita ja epävarmoja aikoja, mutta itsenäisyyspäivänä on hyvä pysähtyä ja muistella etenkin taivaltamme kansakuntana ja olla kiitollinen siitä missä nyt olemme. Olen varma että nykyisistäkin haasteista selvitään, Suomi on vankka ja arvopohjaltaan tukeva maa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

-Otto Martikainen

Edellinen artikkeli

Mitä käteen jää?

Seuraava artikkeli

Tili tuli, tili meni

Selaa kaikkia blogeja

Blogit