Kaupunki ja asuminen

Tervetuloa Jyväskylään!

Jyväskylä on todellinen opiskelijakaupunki. Yli 144 000 asukkaan ja noin 40 000 opiskelijan Jyväskylä on yksi Suomen merkittävimmistä yliopisto- ja koulutuskaupungeista, joka tunnetaan sivistyksestä sekä koulutus- ja liikuntaosaamisestaan. Opiskelijoiden merkitystä kaupungille kuvastaa hyvin se, että täällä noin joka kolmas vastaantulija on opiskelija. Löydä itsesi kaupungista, jossa on ilo opiskella ja itsenäistyä. Jyväskylään on helppo tulla ja asettua. Avoin ja energinen kaupunki tarjoaa valtavasti nähtävää ja koettavaa kompaktissa koossa. Kuvittele, miten hienoa olisi, jos löytäisit yhdestä ja samasta kaupungista niin uran, harrastuksen, sielunkumppanin kuin porukankin, johon tunnet kuuluvasi! Jyväskylä on ennen kaikkea ihmisten yhteisö. Siksi Jyväskylällä on paljon annettavaa niin opiskelijaelämään kuin sen jälkeenkin.

 

 

Tutustu Jyväskylän kaupungin omiin opiskelijoille suunnattuihin sivuihin

Kun etsit kotia opiskelupaikkakunnalta, harkitse millaisissa maisemissa haluat asua, minkä verran haluat maksaa vuokraa ja vertaa sisältyykö sähkö, netti tai vesi hintaan.

Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta! Kannattaa miettiä, kuinka paljon olet valmis maksamaan vuokraa, haluatko asua yksin vai kämppisten kanssa, ja missä päin kaupunkia haluaisit asua. JAMKin kampukset sijaitsevat keskustan tuntumassa, Tarvaalan kampusta lukuunottamatta. Katso sijainnit tästä. Keskustassa asunnot ovat kalliimpia kuin kauempana, mutta kauempana asuessa lisäkustannuksia syntyy mm. bussimatkoista.

Jyväskylän kaupungin uusille asukkaille suunnatuilta sivuilta löydät paljon hyödyllistä tietoa uudesta opiskelukaupungistasi.

  • Tutustu Jyväskylän uuden asukkaan sivuihin tästä. 
  • Lisää asumisesta Jyväskylässä tästä.
Mistä asunto löytyy?

Jyväskylässä opiskelija-asumista tarjoaa, kehittää ja rakentaa kaksi opiskelija-asumiseen erikoistunutta vuokra-asunnontarjoajaa: Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöltä (KOAS) ja Soihtu. Iso, yleishyödyllinen ja opiskelija-asumiseen erikoistunut vuokranantaja on turvallinen valinta ensimmäiseksi opiskelijakodiksi ja molemmat ovat myös opiskelijoiden omistajaohjauksessa. Myös lehti-ilmoittelua sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan asuntopalstaa kannattaa seurata.  Asuntoja voi löytyä internetin, vuokra-asuntovälittäjen, vakuutusyhtiöiden, pankkien, säätiöiden ja tuttavien kautta. Voit toki jättää myös oman hakemuksesi.

Asunto Saarijärveltä

Biotalousinstituutin opiskelijoiden kannattaa tiedustella vuokra-asuntoja Saarijärven kaupungilta ja yksityisten vuokranantajien yhteystietoja Tarvaalan kampuksen opinto-toimistosta.

Vuokra-asuntojen välittäjiä Jyväskylän seudulla

KOAS (Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö)
www.koas.fi

Soihtu Asuminen
soihtu.fi/asuminen

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy
www.jva.fi

Avara
www.avara.fi

Lumo

Realia Asuntovuokraus / Jyväskylä
www.realiaasuntovuokraus.fi

Vuokraovi
vuokraovi.fi

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY
Asuntopalsta

Saarijärven kaupunki

Vuokralaisen vinkit

Muista nämä asuntoa hankkiessasi:
  • Älä maksa takuuta tai allekirjoita sopimusta ilman, että olet nähnyt asunnon.
  • Muista kotivakuutus!
  • Muista aina tehdä kirjallinen vuokrasopimus, jossa sovit vuokra-ajasta, vuokrasta ja sen tarkistamisesta. Netistä löytyy paljon erilaisia sopimuspohjia, ja kannattaa aina tutustua huolellisesti sopimukseen minkä allekirjoittaa.
  • Vuokralaisella on oikeus saada vuokravakuus takaisin, mikäli asunnossa on vain tavanomaisesta asumisesta johtuneita jälkiä, kuten taulun reikiä seinissä. Pulmatilanteissa auttaa, jos asunnon kunto on kirjattu ylös ja parhaimmillaan valokuvattu jo vuokrasopimusta allekirjoitettaessa.
  • Vuokralaisella on oikeus kotirauhaan. Vuokranantajalla ei ole oikeutta käydä huoneistossa ilman vuokralaisen suostumusta, kun vuokralainen on suorittanut vuokran ja muut sovitut asiat.
Vuokralaisen linkkivinkit
  • Monipuolista tietoa asunnon vuokraukseen sekä vuokralaisen oikeuksiin liittyen liittyen.  www.vuokralaiset.fi

 

Onnea asunnon etsintään!

nykyaikaista ja yhteisöllistä opiskelija-asumista

Soihtu tunnetaan yhteisöllisyyden tukemisesta ja ilmastoystävällisestä vuokra-asumisesta. Soihdun opiskelija-asunnoista iso osa on yksiöitä, ja tarjolla on myös muita asuntotyyppejä erilaisiin tarpeisiin. Tunnetuin kohde on Kortepohjan ylioppilaskylä, jonka nimestä ei kannata hätkähtää: legendaarinen opiskelija-asuntokohde tarjoaa koteja kaikkien oppilaitosten opiskelijoille.

Tutustu Soihdun opiskelija-asumiseen