Liikunta ja stressi

Nää blogivuorot aina vaikeahkoja itselleni, sillä en ole koskaan kirjoitellut mitään nettiin, ainakaan omalla nimellä 😀

Pitkän ja hartaan mietinnän jälkeen keksinkin aiheen. Sitäkään en keksinyt itse mutta tiimityöskentely on hyvästä (kiitos vpj).

Elikkäs kirjoittelenpa hieman liikunnan merkityksestä stressin hallintaan. Eniten tässä tulee omia näkökulmia mutta ehkä myös yleisesti jotain.

Itsehän en ennen edes ymmärtänyt käsitystä stressi kun olin vain huoleton lappilainen joka teki mitä lystäsi. Mutta kyllähän tässä ammattikorkeakoulun aikana on tutustunut tähän stressintunteeseen ja vaikka se tulikin hieman puskista niin mulla oli jo valmiina hyvä tapa lievittää sitä. Nimittäin liikunta/urheilu. Elämässä tulee aina sillon tällöin eteen juttuja mitkä stressaa ja se miten sen kääntää voimavaraksi on ongelmallista joskus. Itse olen onnistunut suhteellisen hyvin kääntämään sen voimavaroiksi treenaamiseen sillä painiessa ei ole aikaa miettiä mitään muuta kuin sitä suoritusta mitä olet tekemässä. Keskittyminen pitää olla juuri siinä paikassa missä olet ja siinä saakin pään hyvin tuuletettua kaikesta stressaavasta.

Jopa pienikin treeni saa saman vaikutuksen aikaan. Ja vaikka älytön kiire tässä on vähän väliä ollutkin niin aina jostain olen repinyt sen ikkunan treenaamiseen koska ilman sitä olisin ollut ihmisraunio jo aikaa sitten. Enkä tarkoita että kiireellisyyteni repisi minut kappaleiksi vaan sitä että tarvitsen omaan elämääni liikuntaa niin paljon että jos en jostain syystä pääse treenaan niin tulee osaltaan paha olo ja pää on tukossa. Periaatteessa olen addiktoitunut treenaamiseen niinkuin joku alkoholiin. Mutta treenaaminen on itselleni se ykkösvaihtoehto koska se kulkee elämässä mukana muutenkin koko ajan. Se on tasapainottava tekijä elämälleni ja ilman liikuntaa/urheilua en tiedä missä olisin.

Ja onhan tästä kyseisestä aiheesta tehty tutkimus jos toinenkin mutta ei kaikille liikunta ole se tapa jolla selvitä stressistä. Jotkut tykkää vaikka kutoa sukkia, maalata tai vaikka hakata kiviä lekalla. Jokaiselle löytyy se oma tapa käsitellä stressiä mutta jos jostain syystä et ole löytänyt sitä niin suoittelen kokeilemaan eri liikuntamuotoja. Ja aina jostain se aika löytyy. Se on varma. JAMKOkin tarjoaa hyviä stressinlievittäjiä kaikille joihin ei tarvitse alkoholia. Esimerkiksi tiistaiklubeja tai hyvinvointitutoreiden vetämiä tiistailenkkejä. Löytyisikö sieltä sinullekkin tapoja lievittää stressiä?

-Joonas Uusi-Autti, hyvinvointivastaava

 

Seuraava artikkeli

Kiireiden vuosi

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista